Donderdagochtend heeft een medewerker van het laboratorium van Biosynth BV een gevaarlijk stof over het lichaam gekregen. De brandweer heeft dit gemeld, terwijl meerdere hulpdiensten zijn opgeroepen voor het ongeval. Eén van de hulpdiensten was een specialist op het gebied van gevaarlijke stoffen.

Biosynth BV
Biosynth BV (voorheen Pepscan) is onderdeel van de Biosynth Group. Dit is een bedrijf op het gebied van reagentia, synthese op maat en productiediensten. Het hoofdkantoor zit in Staad (Zwitserland).

De vestiging in Lelystad is één van de drie vestigingen die samen de peptide divisie vormen. De divisie heeft een compleet assortiment aan peptideproducten en – diensten. Volgens gegevens zou het team in Lelystad bestaan uit zo’n 50 medewerkers.

Pepscan
Het bedrijf Pepscan was een spin-off van Wageningen Universiteit en kon juni 2022 op haar 25-jarig bestaan toasten. Ondertussen was de organisatie uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevende peptide-expert.

Het bedrijf was misschien onopvallend aan de Zuidersluisweg, maar juli 2022 kon CEO van Pepscan, Hans de Backer, toasten met Urs Spitz, CEO van Biosynth, daar Pepscan zich bij Biosynth aangesloten had en enige weken later compleet geïncorporeerd was in het bedrijf Biosynth. Pepscan was bekend als leidende speler op het gebied van nieuwe kankertherapieën.

Ongeval in lab
De medewerker heeft een gevaarlijke stof over zich heen gehad en is meteen door collegae onder de douche gezet. Daarna is hij naar het ziekenhuis vervoerd voor onderzoek. De brandweer heeft inmiddels het laboratorium geventileerd.

De hulpdiensten hebben geadviseerd om de onbekende gevaarlijke stof op te laten ruimen door een gespecialiseerd bedrijf. Om welke stof het gaat, is door de brandweer niet bekend gemaakt. Daarnaast is het ook nog niet bekend, hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

(Bronnen: Radio Lelystad, Omroep Flevoland, Laboratorium, Biosynth, Nationale Onderwijsgids, Horizon Flevoland, Pepscan)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights