ALMERE – Er is onduidelijkheid ontstaan tussen de uitspraken van voormalig burgemeester Franc Weerwind (eerst inventarisatie, dan geen onderzoek, dan weer wel een onderzoek en dan stopzetten van het onderzoek) en die van de huidig waarnemend burgemeester van Almere, Ank Bijleveld, die aangeeft dat er helemaal geen onderzoek is geweest in de Almeerse moskeeën. 

Het vertrouwen was al wankel, door wat alles is gebeurd en middels een artikel in de NRC naar buiten is gebracht, echter het vertrouwen is nu echt wel tot een dieptepunt gedaald.   
Om de lucht te zuiveren heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de moskeeën uitgenodigd om op 24 januari te praten over wat er is voorgevallen tijdens de undercover operaties in een aantal moskeeën in Nederland. 
Het NRC heeft in 2021 aangegeven dat ook moskeeën in Almere bezocht zijn middels dit soort undercover acties, maar toenmalig burgemeester Franc Weerwind gaf in oktober 2021 dat er een (bureau)onderzoek is geweest naar extremisme. Dit onderzoek zou zich dan niet specifiek gericht hebben op moskeeën. Tevens werd er ontkent dat er sprake was van undercoveracties.  

Maar 6 moskeebesturen in Almere hebben definitief besloten om niet in te gaan op de uitnodiging van het ministerie en hebben daarom deze week ook dit antwoord gegeven aan het ministerie. In de brief aan het ministerie hebben de moskeebesturen aangegeven dat er herhaaldelijk schriftelijke vragen zijn gesteld  aan het College van Burgemeester en Wethouders van Almere. Alleen er zijn nooit bevredigende antwoorden ontvangen, tot op dit moment toe. In de brief van 10 januari staat tevens te lezen dat de vertrouwensbreuk niet is weggenomen.   

Volgens de moskeebesturen zijn er “ … duidelijke bewijzen van onverantwoorde stappen vanuit de lokale overheid … “ gezet jegens de moskeebesturen en de Islamitische gemeenschap. Dit wordt doorgetrokken naar het landelijke niveau. Daarom zien de moskeebesturen ook niet het belang en waarde om aan de zogenoemde reflectiesessie van 24 januari deel te nemen. 
De voormalige burgemeester Weerwind had in oktober 2021 zelf aangegeven dat het artikel van NRC gezorgd heeft voor een deuk in het vertrouwen van de moskeebesturen richting de gemeente. 

Ook moskeebesturen in andere gemeenten hebben de uitnodiging voor de reflectiesessie van 24 januari 2023 afgewezen. De besturen van de moskeeën in Almere hebben in de brief gemeld dat voor herstel van de vertrouwensbreuk, ze eerst van het College openheid van zaken, verontschuldigingen en een onafhankelijk onderzoek verwachten.  

(Bronnen: Omroep Flevoland, Islamitische Nieuwsbank) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.01.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights