OOSTEIND – Oosteind is een dorp in de gemeente Oosterhout en bestaat uit de buurtschappen Groenendijk, Heikant, Heistraat, ‘t Hoekske, Hoge Dijk / Groenstraat en Ter Horst. In 1840 had Oosteind zo’n 66 huizen en 454 inwoners, maar tegenwoordig zijn het zo’n 500 huizen en ruim 1.200 inwoners. 

Flexwoningen 
Maar in dat laatste zou best wel eens wat kunnen veranderen, want de gemeente Oosterhout heeft nieuwbouwplannen voor 250 flexwoningen. Deze semi-permanente woningen zouden op een agrarisch perceel komen in de omgeving Ter Horst. Volgens bewoners van de plaats Oosteind ligt de landelijke omgeving dicht bij de kern van het dorp.  

De dorpsraad van Oosteind heeft nogal wat reacties ontvangen over de plannen van de gemeente Oosterhout en zit zelf ook met vele vragen. Het is (wederom) opvallend te noemen dat de inwoners en de dorpsraad via de media moesten horen dat de 250 flexwoningen gebouwd zouden gaan worden op de plaats in de omgeving van de buurtschap Ter Horst. 
Het schijnt zo te zijn dat de woningen bedoeld zijn voor spoedzoekers. Het plan wordt door de gemeente uitgewerkt in samenwerking met woningcorporatie Thuisvester. De spoedzoekers kunnen een woning tijdelijk huren. 

Tevens zou het gaan om zo’n tientallen statushouders. Maar het gaat vooral om mensen die al lang wachten op een huurwoning, vaak met een sociaal-medische achtergrond. Tenslotte zouden er ook starters en studenten gehuisvest kunnen worden. 
Voor het plan krijgt de gemeente Oosterhout bijna 2 miljoen euro van de Overheid. 
De dorpsraad heeft in de regionale media gemeld, dat Ter horst al langer bekend was voor woningbouw. Echter dit zijn niet de woningen die nodig zijn, daar de flexwoningen hooguit 15 jaar zouden kunnen blijven staan. De woningen moeten echter snel gebouwd gaan worden, ze zijn inmiddels besteld. 

Woningbouw Oosteind 
Het dorp zit al jaren te wachten op extra woningen in de kern of rond het dorp. De laatste toevoeging – van 8 woningen – dateert van 5 jaar terug. Dit is zelfs te merken in het aantal leerlingen van de basisschool Sint Jan. Zo had de school 15 jaar geleden nog 175 leerlingen, maar dat is nu niet eens meer dan de helft (nog geen 80). 

Oosteind heeft nieuwbouw nodig, zelfstandige woningen zodat het dorp kan groeien. Daarnaast is de landelijke omgeving van Oosteind mogelijk de plaats voor een nieuwe wijk. Zelfs een mega-wijk – Oosterhout Oost – met zo’n 3.500 woningen rondom het dorp. Het is nog een toekomstvisie voor de komende 25 jaar met de naam ‘Een landschap om in te wonen’.

Politiek
Ondertussen heeft de politieke partij BBB ook Oosteind ontdekt. Eind december van het vorige jaar gaf BBB Noord-Brabant aan dat Sinne Tolsma uit Oosteind op plaats 8 staat van de lijst van BBB voor de provincie bij de provinciale verkiezingen. 

(Bronnen: Plaatsengids, Twitter, BN de Stem, Oosteind Nieuws) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 10.01.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights