UTRECHT – Lijkt de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona) uitgedoofd te zijn – alhoewel het wachten is wat er uit China overkomt – staan de volgende virussen weer te trappelen om aan te schuiven. Baby’s en jonge kinderen met RS-virus en de griep die wild om zich heen slaat. 

Griepgolf
Het lijkt weer dezelfde kant uit te gaan als in de tijd met Corona, overvolle ziekenhuizen, drukte bij de huisartsen, meer zieke patiënten en zorgpersoneel wat uitvalt. En ook nu is er weer sprake van passen en meten met vrije bedden en met personeel.  

In Nieuwegein is reeds sprake van een beperkt aantal vrije ziekenhuisbedden. Er zijn huisartsen die aangeven dat het St Antoniusziekenhuis vol ligt en dat patiënten naar Harderwijk of naar Amersfoort verplaatst moesten worden. Maar ook daar zijn dezelfde problemen. Het is wachten of er ergens een bed vrijkomt. 
Nederland zit sinds 2.5 week in een griepgolf en overal horen de huisartsen dezelfde klachten: aanhoudende hoest of griep, verkoudheid die wel weken kan duren of benauwdheid. In het algemeen zijn de mensen zieker en knappen minder snel op. 

Het ziekenhuis heeft ook nog personeel dat door de ziekte uitvalt. Dit is ook van toepassing bij het UMC in Utrecht, waar zo’n 10 procent is uitgevallen. Men denkt hier nog niet over het uitstellen van operaties. Daarentegen wil men wel patiënten verplaatsen, zonder het virus te verspreiden.   

In Amersfoort bij het Meander Medisch Centrum wordt nog niet afgeschaald, maar is het wel druk door griep, Corona en andere luchtweginfecties. Maar het is wel te voelen onder het personeel. 
In Breda en omstreken is het al niet anders. In de West-Brabantse ziekenhuizen liggen de verpleegafdelingen overvol. Zowel in het Amphia (Breda) als in Bravis (Roosendaal en Bergen op Zoom) slaan de griep en andere virussen weer wilt om zich heen. 

Het St Jansdal Ziekenhuis – locaties Lelystad en Harderwijk – is al begonnen met het afschalen van operaties vanwege de griepgolf. Door operaties op maandag en vrijdag uit te stellen, komen er bedden vrij voor mensen met griep. Het gaat hierbij om operaties die verplaatst kunnen worden en waarbij de patiënten een nacht moeten blijven. Hierbij valt te denken aan een knieoperatie of enkelbreuk.  

In het Flevoziekenhuis (Almere) worden nog geen operaties afgeschaald, maar liggen de afdelingen longziekten en IC flink vol. Men kan nog intern (ver)schuiven.  

Het Antonius Ziekenhuis – met locaties in Emmeloord en Sneek – heeft aangegeven dat alles te beheersen is en dat het niet nodig is om patiënten te verplaatsen.

(Bronnen: AD, Omroep Flevoland)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 07.01.2023

Nu ook op: Flinke griepgolf: “Operaties uitgesteld” (nieuws.nl)

Nu ook op Flinke griepgolf: “Operaties uitgesteld” – (nieuws.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights