OPINIE – Gert-Jan Segers (ChristenUnie) is druk met de mensenrechten in andere landen. En terecht, er moet wat gedaan worden aan de rechten van de mensen in Oekraïne en in Iran. Want daar moet de heer Segers zich echt wel druk maken als Nederlands politicus, maar waar hij zich nooit druk over maakt zijn de mensenrechten van de Palestijnen.  

Mensenrechten vs Nederlandse politici
Het is toch vreemd dat een Nederlandse politicus, welke dan ook, zich niet durft uit te spreken over de mensenrechten van de Palestijnen. Laten de Nederlandse politici in de Tweede Kamer niet zeggen, dat ze niets weten, want elke week krijgen ze een up-date toegestuurd. Neen, het heeft niets met kennis te maken, maar wat dan wel? Desinteresse, wegkijken, wordt men geblokkeerd door de bezetter? 

Adam Essam Ayyad gedood 
Laten we het hebben over de mensenrechten van de Palestijnen. Aangezien de Tweede Kamerleden een maand vakantie hebben, houden we het simpel en pakken alleen de laatste dagen. 
Laten we eens beginnen over de mensenrechten van de 15-jarige Adam Essam Ayyad, die dinsdagochtend werd vermoord. De soldaten van de bezetter vielen het vluchtelingenkamp Deheishe ten zuiden van Bethlehem binnen. De soldaten hadden een grote troepenmacht rond het kamp verzameld en zijn daarna het vluchtelingenkamp binnengevallen. Om de meest onverklaarbare en nooit uitgesproken reden zijn de soldaten huizen binnengevallen en hebben deze met geweld doorzocht. Aangezien de Palestijnen – en terecht – het hier niet mee eens waren, braken er protesten uit. De soldaten vielen toen aan met wat ze hadden, schoten met scherp, schoten met rubber beklede stalen, gasbommen en schokgranaten.  
Bij de aanval werd Adam gedood, zeg maar vermoord, want hij met scherp in zijn borst geschoten. Tevens werd een ander kind met scherp in zijn arm geschoten. Daarnaast werd Anan Ahmad Sarabta ontvoerd. 
Adam was het derde kind dat in de eerste 6 dagen van januari 2023 is vermoord door de soldaten van de bezetter op de West Bank. 

Het is wel wat vreemd, want de heer Segers horen we niet als we vragen over de mensenrechten van de Palestijnen. Had Adam geen mensenrechten? Of zouden de mensenrechten van de jongen tijdelijk ‘on hold’ gezet zijn. Waarom hoor ik de ChristenUnie niet als het gaat over de mensenrechten van de Palestijnen? 

Ontvoeringen
Ok, dat was een moeilijke, laten we naar wat simpels overgaan. Een dag eerder, maandagavond werden een Palestijns kind en een jongeman uit Al Quds (voor diegenen die geen Arabisch machtig zijn: dat is Jeruzalem) ontvoerd. 
Het Palestijnse kind was de 12-jarige Ali Mohammad Siyam uit Silwan, ten zuiden van de Al-Aqsa Moskee. Ali was opgeroepen door het leger van de bezetter in de ondervragingsfaciliteit en detentiecentrum van Al-Maskobiyya, waarbij hij ontvoerd werd. 

De jongeman die ontvoerd werd, kwam terug van het gebed in de Al-Aqsa Moskee, werd ontvoerd en is afgevoerd naar een onbekende bestemming.  Daarnaast werd Adham Al-Qadi maandagavond ontvoerd bij een militaire wegversperring in Nablus. Ook Adham is ontvoerd, afgevoerd naar een onbekende stemming. 

Ontvoeringen komen dagelijks voor, maar waar zijn de geluiden van de ChristenUnie over de mensenrechten van deze Palestijnen te horen? Gert-Jan Segers, er zat een jongeman tussen, die terugkwam van het gebed. U weet wat dat betekent, hij heeft zijn gebed gedaan in de Al-Aqsa Moskee. Waarom hoor ik u dan niet over zijn mensenrechten?

Karim Younis
Neem eens een ander voorbeeld. Moet u toch ook aanspreken. Karim Younis Fadl Younis, bijnaam de Deken van de Palestijnse gevangen, werd geboren op 24 december 1956 in het dorp Ara. Hij zat 40 jaar gevangenisstraf tuit en op de 30e ‘verjaardag van zijn gevangenschap, stierf op 6 januari 2007, zijn vader Younes Fadl Younes. 
Karim was een van de langst zittende gevangene in de bezetter gevangenissen. Hij was getuige en bekend met het beleid van racistisch bezetter extremisme tegen gevangenen. De omstandigheden werden steeds harder en de maatregelen steeds strenger. 
Hij was een prominent revolutionair in de Palestijnse nationale strijd en geschiedenis van de gevangen nationale beweging. Daarom was hij goed bekend bij gevangenen en vrijgelatenen, zowel als bij activisten en volgelingen van gevangenen kwesties. 

De bezettingsautoriteiten hebben Karim Younis afgelopen donderdag na 40 jaar detentie vrijgelaten. Hij was blij dat hij eindelijk de zon kon zien, maar was daarnaast diep bedroefd over de 4.500 gevangen die in de gevangenissen van de bezetter zitten. Om nog even te treiteren hebben de bezetters hem middels een politieauto van de Hadarim-gevangenis naar een busstation in de stad Ra’anana, ten noorden van Tel Aviv, vervoerd.  
Volgens correspondent Guevarra Al-Budairi van Al Jazeera kon hij contact opnemen met zijn familie. Dit moest via een telefoon van een omstander, die tevens hielp om de locatie te bepalen. 
De inlichtingendienst van de bezetter heeft Karim en zijn familie bedreigd met straffen als men feesten zou organiseren over de vrijlating. Tevens mogen er geen Palestijnse vlaggen gehesen worden voor zijn huis. Tenslotte hebben de bezetters geprobeerd hem uit zijn huis te verdrijven. 

Mensenrechten, Gert-Jan Segers, daar gaat dit stuk over. Waar bent u nu als we het hebben over Karim Younis? Veertig jaar in een gevangenis, eenzaam opgesloten en meestal in het donker. Hoor ik u nu niets zeggen over zijn mensenrechten? En zelfs na zijn vrijlating wordt Karim nog steeds lastig gevallen, waarbij hij moet passen dat hij niet weer wordt opgepakt. Dat is namelijk schering en inslag in het beleid van de bezetter. 

Maar ik hoor u nog steeds niets zeggen over mensenrechten van de Palestijnen. Het woord mensenrechten wordt alleen gebruikt, als het goed uitkomt, toch? 

(Bronnen: IMEMC, Al Jazeera) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.01.2023

Een gedachte over “<strong>Mensenrechten, gelden maar voor een gedeelte van de mensheid</strong>”
  1. […] Artikel 5‘Niemand zal onderworpen worden aan folteringen, noch aan een wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing’. Donderdag 5 januari is Karim Younes vrijgelaten na 40 jaar gevangenisstraf. Opvallend was dat hij juist de folteringen en onmenselijke bestraffing noemde. Tevens dat hij één van de gevangene was die in het kader van de Oslo Akkoorden vrijgelaten zou worden, wat nooit is gebeurd. De bezetter heeft lak aan alle afspraken, regels, verdragen en overeenkomsten.Artikel 9‘Niemand zal onderworpen worden aan willekeurige arrestatie, detentie of verbanning’. Dit is helemaal een lachertje natuurlijk, als men ziet dat Palestijnen willekeurig worden opgepakt, huizen worden binnengevallen, huisraad vernield en huizen gesloopt. Kinderen die van school komen worden opgepakt, Palestijnen die van het gebed in de Al-Aqsa Moskee komen, worden opgepakt, Palestijnen die een zogenoemde militaire wegversperring – waar komt die nu ineens vandaan – voorbij gaan, worden opgepakt. Vrijgelaten gevangenen worden een week of maand later weer doodleuk opgepakt. Allemaal zonder enige vorm van reden, proces of aanklacht. De bezetter doet wat hij wil op Palestijns grondgebied.  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights