OPINIE – Het was al een lange tijd bekend en de hulpverleners hielden voor oud en nieuw de verschillende harten vast, maar het zou weer een knallend jaareinde gaan worden. Ondanks de vele verboden op het afsteken van vuurwerk. En het was echt wel te verwachten, twee jaar Corona dat in de weg zat en tevens was men al weken aan het ‘knallen’.

Laat het duidelijk zijn dat ik niet met vuurwerk ben opgegroeid en dat ik het steeds irritanter begint te vinden. Maar laat het dan ook meteen duidelijk zijn, dat de Overheid ook zelf schuldig is, dat dit gebeurt. De politie heeft gedaan wat ze kon en (meestal illegaal) vuurwerk opgepakt als het té gevaarlijk en té veel was. Het was meer een pleister voor een doodzieke patiënt. 
En dan durven mensen op de nationale tv nog te zeggen dat het een traditie is. En ook tradities kan je afleren of aanpassen of veranderen …. het is een kwestie van willen.  

Weggegooid geld 
Zo wist een jonge man in Yerseke te melden dat hij maar één doel had op oudejaarsdag: hij wil de mooiste vuurwerkshow van Yerseke weggeven. Voor duizenden euro’s heeft hij met vrienden vuurwerk ingekocht dat oudejaarsnacht de lucht in moest. Bij de jonge heren draait het om ‘spanning en sensatie’.  
Een huis vol vuurwerk, stapels dozen met vuurwerk op tafel en nog veel meer in de auto’s van de 4 vrienden. Op de vooravond is al zo’n 25 procent geprobeerd, kijken hoe het ‘werkt’. Om dan bij twaalven alles af te steken, vuurwerk met 281 knallen en één lont.  

Los van het feit dat het op meerdere plaatsen verboden was, is het gevaarlijk en men schiet geld weg dat men bijvoorbeeld voor goede doelen had kunnen gebruiken. In tijden van armoede, is het ongehoord om zo’n 110 miljoen aan vuurwerk af te schieten. Niet humaan en zeker wordt er niet gedacht aan de mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen. Nee, dan gaan we effe een uurtje voor duizenden euro’s ‘verknallen’. 
Tijdens een interview geven de vier vrienden aan zomaar voor ruim 10.000 euro verknald te hebben. 

Vuurwerkvrije zones
De nationale tv liet ook nog een burgemeester aan het woord. Hij wist met een stalen gezicht te vertellen dat de gemeente een vuurwerkverbod had, maar dat er toch flink geknald was. Maar de politie hoefde niet in te grijpen, daar er geen grote ongeregeldheden waren. 

Dit is natuurlijk een kapitale blunder. Op het moment dat er een verbod is om vuurwerk af te steken, moet men dat ook handhaven, koste wat het kost. Het is óf een vuurwerk óf niet zeuren over vuurwerk. Maar het kan niet allebei. 
Zo kwam de Gelderlander met het artikel ‘In de ‘vuurwerkvrije’ gemeente Utrechtse Heuvelrug ging ‘niet eerder’ zóveel vuurwerk de lucht in’. 
De gemeente Utrechtse Heuvelrug – met daarin de plaats Doorn – is een van de 12 gemeenten die zichzelf ‘vuurwerkvrij’ had verklaard. In Doorn mocht men wel het vuurwerk kópen, maar (officieel) niet afsteken. Natuurlijk je reinste waanzin, daar men geen vuurwerk koopt, om het op het dressoir te leggen of als standbeeldje naast de tv. Men koopt vuurwerk om het af steken en vaak ook om anderen lastig te vallen. 
In Doorn had men dus op de bon geslingerd kunnen worden, als men het vuurwerk afstak. Op de avond zelf had burgemeester Frits Naafs de politie nog bezocht en een tweet rondgestuurd aan de hulpdiensten die die dag in touw waren om alles zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Maar de burgemeester wist dat het verbod niet te handhaven was. En dan krijg je snel dat de inwoners gaan zeggen, dat de burgemeester een ‘echte kerel’ is. De burgemeester had vooraf laten weten niet te gaan handhaven en alleen de politie in te zetten bij calamiteiten.    

Maar daar gaat het juist om. Of handhaven of geen verbod. Die twee dingen kunnen niet samen ! 

Vuurwerkshows
Hetzelfde is in de 2 vuurwerkvrije zones in Tilburg gebeurt. In deze twee door de gemeente aangewezen zones werd er weer flink op los geknald. De opzet was dat het begin moest worden naar een volledig vuurwerkvrije stad, maar dat zal wel een heel lang verhaal gaan worden. 
De gemeente Tilburg had 4 vuurwerkshows gepland als alternatief voor particulier vuurwerk. In de regeling was daarom opgenomen dat in de omgeving van de Piushaven en van het Reeshofpark dan vuurwerkvrije zones zouden zijn. Door de harde wind werden de vuurwerkshows afgelast, echter de vuurwerkvrije zones bleven bestaan.  

Maar één en één is twee en overal werd weer flink vuurwerk afgestoken. Ook hier had de gemeente van te voren aangegeven dat handhaven erg lastig zou zijn en geen hoge prioriteit zou krijgen. Dat bleek dus op 1 januari toen bleek dat er geen boetes waren uitgedeeld in de vuurwerkvrije zones. En de gemeente Tilburg is van mening dat ze op termijn een vuurwerkvrije stad wil worden. Wat er gebeurd is, verandert niets aan de doelstelling van de gemeente Tilburg. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om een gedragsverandering, wat een lange adem vergt. Waarschijnlijk zal eind van 2023 vermoedelijk weer professionele vuurwerkshows worden georganiseerd. 

Met andere woorden: er verandert niets en elk jaar wordt weer voor meer dan 100 miljoen aan vuurwerk afgeschoten, terwijl het geld op andere plaatsen hard nodig is. Maar ja, zoals de gemeente Tilburg het zegt, het is een kwestie van gedragsverandering. En die verandering van gedrag kan men in verschillende stappen indelen: 1. Duidelijkheid van gemeente: handhaven bij verbod of geen verbod; 2. Folders bij vuurwerkverkooppunten (net als bij sigaretten) over het gevaar van vuurwerk; 3. Donatiepot voor goede doelen, onder meer Voedselbanken, bij vuurwerkverkooppunten; 4. Boetes gaan naar diezelfde goede doelen; 5. Mensen die een boete krijgen, gaan 0.5 jaar als vrijwilliger werken bij de Voedselbanken; 6. Bij illegaal vuurwerk worden de boetes en de tijd verdubbeld. 

(Bronnen: PZC, Gelderlander, AD, Brabants Dagblad, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 02.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights