Biomassa verwarmings elektriciteitscentrale (© WikimediaImages via Pixabay)

Het bedrijf HVC heeft in maart onderzoek gedaan of de ondergrond in Lelystad geschikt is voor aardwarmte. Wil men nu een compleet beeld krijgen, is er extra onderzoek nodig. Daarom heeft HVC de opdracht gekregen om tussen 15 en 31 juli extra onderzoek te doen in delen van Lelystad-Zuid. Op de gemeentelijke site staat een kaartje met meer informatie. 

Het onderzoek 
Speciale geofoons worden voor het onderzoek om de 10 meter in de grond geplaatst, waarna een speciaal wagentje een paar seconden geluidsgolven door de geofoon stuurt. Het wagentje verplaatst zich na 10 seconden naar de volgende geofoon. 

Op deze manier wordt informatie verzameld over hoe de ondergrond eruit ziet en op welke diepte er aardwarmte in de bodem zit. Het plaatsen van geofoons gebeurt op de dag, maar het meten van de geluidsgolven wordt in de nacht gedaan. 

Dit is nodig om zo min mogelijk ‘externe invloed’ te krijgen bij de metingen. Bewoners merken niets van de metingen. Doordat het meetwagentje zich steeds 10 meter verplaatst, is er een zacht zoemend geluid te horen, zoals bij het optrekken van een elektrische auto. 

Nadat het onderzoek is afgerond, worden de geofoons verwijderd. Van het eerdere onderzoek is een filmpje gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe zo’n onderzoek verloopt. Men kan dit filmpje bekijken op de site van Aardwarmte Lelystad .

Aardwarmteproject
Door de vele regen bij het eerdere onderzoek, kon het onderzoek van maart niet geheel worden afgerond. Dit kwam doordat het gebied te nat was, waardoor het meetwagentje niet over de natte weilanden rijden. 

Het onderzoek of een aardwarmteproject mogelijk is in Lelystad wordt gedaan door HVC samen met Vattenfall in Lelystad-Zuid. De resultaten van het onderzoek helpen bij het bepalen van de precieze locatie van de aardwarmtebron. 

De opzet is dat de warmte in de toekomst in het bestaande warmtenet van Vattenfall wordt gebruikt. Met het gebruik van aardwarmte moet het mogelijk zijn om de inzet van biomassa flink te verminderen. 

Het onderzoek van de ondergrond is een belangrijke stap, maar er moet nog veel gebeuren voordat men in Lelystad gebruik kan maken van aardwarmte. Onder meer moet HVC een aantal vergunningen aanvragen en de gemeente moet een aantal beslissingen nemen. 

Nadat die stappen zijn doorlopen, neemt HVC in overleg met Vattenfall een definitief besluit over het project. Indien het project ook daadwerkelijk gestart wordt, verwacht HVC dat eind 2027 de eerste aardwarmte te kunnen produceren.  

Aardwarmte is de warmte diep in de ondergrond, dat gebruikt kan worden om huizen en andere gebouwen te verwarmen. Dit is duurzaam en wordt reeds toegepast in de glastuinbouw. Meer informatie is te vinden op de site van Aardwarmte Lelystad

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Aardwarmte Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 11.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights