Beukenbladeren (© Hans via Pixabay)

OIRSCHOT – De monumentale beuk die in 2018 is uitgeroepen tot een van de mooiste bomen in de regio van Oirschot, heeft het op maandag 10 juni even moeilijk gehad, tijdens zeer onstuimig weer. Op dinsdag keken buurtbewoners naar de boom en wisten niet meer wat men zag. Een van de omwonenden zei dat de boom verticaal gehalveerd is. 

Gehalveerde boom 
Dinsdagochtend na het onstuimige weer heeft men de schade opgenomen. Het leek erop dat de monumentale beuk bij Groot Bijstervelt in Oirschot gehavend op de grond lag, rondom de gehalveerde stam. Vaak kwamen bruidsparen bij de boom foto’s maken, maar dat zal nu even niet meevallen. 

Volgens Ineke Strouken, voormalig directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, die op Landgoed Groot Bijstervelt woont, heeft laten weten dat de grote majestueuze boom ‘er niet meer is’. Mogelijk zou de boom ook nog in de Top 50 van de mooiste bomen van Nederland staan, het is een echte sprookjesboom. Volgens mevrouw Strouken was het een boom die verhalen kan vertellen, daar hij een hele geschiedenis met zich draagt en tevens iets mystieks had.  

Zo’n 10 dagen later kwamen er gelukkig betere berichten. Het bleek dat de toptak van de boom in zijn geheel was afgebroken. Ondertussen is er onderzoek gedaan en nu blijkt dat de boom niet is verloren. 
Nadat de takken en de bladeren opgeruimd waren, bleek er nog steeds een flinke boom te staan. De bewoners en medewerkers van de zorglocatie hebben contact opgenomen met Terra Nostra en de Nationale Bomenbank. Ze onderhouden de beuk, sinds de boom in de top 5 van de mooiste bomen van Nederland staat. 

Het onderhoud gebeurt altijd in overleg en in februari hadden ze de boom nog onderzocht. Het was al een tijd lang bekend, dat er zwam in de boom zat. Daarentegen zaten er veel gezonde takken in de top, met veel jonge scheuten. Beide organisaties gaan de rode beuk controleren, net als een groene versie die in de buurt staat die ook schade op heeft gelopen. 
Volgens de deskundigen wordt de boom onderzocht of er iets gedaan moet worden. Aangezien de stam goed is en er flinke wortels zijn, blijft de boom staan. Men gelooft er in dat de boom zal overleven. 

Volgens Terra Nostra is de boom bijna 200 jaar oud, die vrij heeft kunnen groeien. 
Daarbij zijn afleggers aangemaakt tot aan de grond, die zich zullen ontwikkelen tot nieuwe bomen. Door de breuk bij de rode beuk zijn ook takken beschadigd van de groene beuk. Men zal de bast gaan inpakken. 

De rode beuk is een zeer interessante boom maar net als bij alle bomen, komt er ook weleens een volgende levensfase. Dat betekent dat er bij het ouder worden breuken niet kunnen worden voorkomen. Men moet natuurlijke ontwikkelingen – volgens Terra Nostra – accepteren. 
Gelukkig was er afgelopen week nog een zomermarkt in Oirschot, waarbij men nog een blik kon werpen naar de eeuwenoude gigant, de rode beuk van Oirschot.    

(Bron: ED) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights