Schoon water (© pixabay)

STAPHORST – Werd het al eerder aangegeven door Vitens op haar site dat het kookadvies van kraanwater voor inwoners van Goor en omgeving was opgeheven, kwam toch weer een bericht in de landelijke media dat er meerdere plaatsen last hadden van ‘vervuild’ kraanwater. 

Vervuild kraanwater
Vitens heeft eerder laten weten dat bij reguliere controles van het drinkwater op 16 juni in Goor en omgeving een lichte verontreiniging is aangetroffen. Het advies op dat moment was dat de inwoners het drinkwater uit de kraan voor consumptie 3 minuten te koken. Vanaf 21 juni zou het drinkwater weer veilig zijn in en rond Goor. 

De afgelopen weken heeft Vitens op meerdere plaatsen in Oost-Nederland verontreinigd drinkwater aangetoond. Ook in en rond IJhorst (gemeente Staphorst) is een lichte verontreiniging van het drinkwater aangetroffen. Op 21 juni heeft de site laten weten dat op 20 juni een controle is uitgevoerd aan het drinkwater. Dit kwam – volgens de site – nadat er werkzaamheden aan het waterleidingnet waren uitgevoerd. Ook hier kwam het advies om het drinkwater voor consumptie 3 minuten te koken. 

In de regionale media heeft de Vitens-woordvoerder laten weten dat de verontreiniging waarschijnlijk is ontstaan bij werkzaamheden aan de leidingen. Alleen is het nog niet helemaal duidelijk waar de vervuiling vandaan is gekomen. 
In de media is het advies voor het gebruik van water uitgebreider beschreven dan op de site van Vitens. De media hebben aangegeven dat het 3 minuten koken niet alleen geldt bij het drinken van water, maar ook bij het zetten van koffie, het poetsen van tanden, het spoelen van de mond en het bereiden van maaltijden. 

Het blijkt dat er de afgelopen weken op verschillende plaatsen in de provincies Overijssel en Gelderland vervuild drinkwater is aangetroffen. In de Achterhoek bleek het om 25.000 huishoudens en in Liemers 45.000 huishoudens. Maar er wordt wel gesproken over het feit dat de oorzaken misschien niet overal hetzelfde zouden zijn. Men denkt dat in IJhorst de oorzaak bij de werkzaamheden heeft gelegen, maar dat zou niet gelden bij Goor, Liemers en de Achterhoek.  Het zou dus kunnen dat alleen bij de laatste drie sprake zou zijn van de bacterie enterococcus en bij IJhorst mogelijk niet. In ieder geval werd gemeld dat er een kleine hoeveelheid enterococcus is aangetroffen in het water in Goor, Achterhoek en Liemers. 

In Nederland zijn 10 drinkwaterbedrijven, waarvan Vitens de grootste is in 5 provincies. Kookadvies heeft het bedrijf in 2023 43 keer afgegeven, maar tevens geeft Vitens aan dat door de klimaatverandering in de toekomst meer verontreinigd drinkwater zal voorkomen. Door flinke regenbuien zal het grondwaterpeil ook behoorlijk stijgen. 
Het grondwater wordt opgepompt om drinkwater van te kunnen maken. Het drinkwater wordt opgeslagen in reservoirs – van beton – die onder de grond liggen. Bij een flinke regenbui en opkomend grondwater, kan het voorkomen dat het grondwater in de reservoirs terechtkomt. Als dat gebeurt, kan het drinkwater vervuild worden. 

Een ander punt van aandacht zou het onderhoud van de installaties kunnen zijn. Mocht het voorkomen dat het onderhoud niet altijd even goed worden uitgevoerd, zou dit kunnen doorwerken op de kwaliteit van het drinkwater.

(Bronnen: Vitens, De Stentor, AD, De Gelderlander, Gemeente Staphorst, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijk (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights