Beuken noten (© meineresterampe via Pixabay)

BOXTEL – In maart kon men in de regionale media lezen dat de eerste bomen in Boxtels notenbos waren geplant. De initiatiefnemers hadden gemeld dat er geplant werd met gps en ‘ongeveer-kunde’.  Het ging hierbij over de Stichting De Noteneters, die hun eerste bomen hadden geplant. Natuurlijk waren het nog staken, maar over een paar jaar moet er een bos staan met notenbomen. 

Stichting De Noteneters 
Jos Stift, Keith Myerscough en Mirjam Bemelmans hebben op 3 april de Stichting De Noteneters opgericht. Dit is juist de stichting die achter het notenbos ‘De Noteneters’ zit. Dit notenbos is een voedselbos waarbij de opbrengst voor iedereen is. Tevens moet de opbrengst in de verre toekomst ook voor de voedselbank worden. Daarom heeft het bos ook de naam ‘voedselbosbank’ meegekregen. Ondertussen zijn de eerste honderden struiken aangeplant. 

De regionale media gaven vorige week aan dat het notenbos ondertussen al ruim 1.200 struiken en bomen heeft. Het gebied ligt aan de Gemondse Beemd. Aan het begin van het jaar – maandag 29 januari – hebben initiatiefnemers Jos Stift en Mirjam Bemelmans een lezing gegeven in het gemeenschapshuis De Rots. Dit was toen voor de seniorenvereniging KBO. Tijdens deze lezing hebben ze aangegeven dat ze al even bezig waren met de plannen voor een bos waar allerlei verschillende notenbomen moesten komen. Tevens zou het bos voor iedereen vrij zijn om te oogsten. Aangegeven werd dat de noten kunnen dienen als vleesvervanger.  

Vrijwilligers op Karweitjesdag 
Ondertussen zijn dus de boompjes geplant en is een groep vrijwilligers bezig met het onderhoud. Elke derde zaterdag van de maand kunnen vrijwilligers meehelpen met de karweitjes die gedaan moeten worden. Tevens kunnen ze meedenken over de verdere inrichting van het bos.  
In maart zijn de eerste boompjes geplant en sinds dat moment groeit en bloeit er van alles in het gebied dat ligt op de grens van Boxtel en het kerkdorp Gemonde. Natuurlijk is er nog niet veel dat te eten is, maar het komt er aan. 

De eerste karweitjesdag was vandaag, 15 juni, waarbij allerlei klussen zijn verricht en is er gesproken over het ontwerp van het bos. De bedoeling was dat vandaag de vruchtenstruiken zijn onderhouden, compost is geplaatst en zonnekronen zijn geplant. Teven zou men spreken over de opvang van regenwater bij droogte en de aanleg van een kruidlaag tussen de notenbomen.  

Het idee is ontstaan bij Mirjam Bemelmans die in 2011 in aanraking kwam met de principes van permacultuur. Volgens de Brabantse Milieufederatie zijn deze principes de basis voor het ontwerp van een voedselbos. Mirjam Bemelmans is toen aan de slag gegaan met het voedselbos en heeft cursussen gevolgd. Daarna is bij de Van Gogh Nationaal Park Academie het plan van het Notenbos verder uitgewerkt.     

Tevens wordt aangegeven dat iedereen in de toekomst welkom is om noten te komen rapen. Hierbij gaat het om bekende soorten, zoals de walnoot en de beukennoot, maar ook onbekende noten soorten, zoals de pimpernoot. Er is er voor gekozen om zowel inheemse als uitheemse notenbomen te planten. Hierbij is gedacht aan de diversiteit aan bomen, zodat het gebied bestand is tegen de opwarming, maar ook tegen koude en langdurige regen. 

De officiële opening zal later dit jaar plaatsvinden, maar op vrijdag 21 juni is al een zomerritueel ingepland, waarbij de bezoekers vanaf 19.30 uur de verbinding met elkaar en het notenbos kunnen zoeken.   

(Bronnen: Brabants Centrum, Brabantse Milieufederatie) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights