Wachtverzachter 5 juni 2024 (© gem Lelystad)

De Week van de Mentale Gezondheid 2024 vond plaats van 3 tot en met 8 juni. Hierop aansluitend en al enkele maanden actief in Lelystad is het initiatief van de WachtVerzachter. Dit is een project speciaal bedoeld voor mensen die wachten op psychische hulp en vaak lang moeten wachten. De opzet is om tijdens het wachten al te werken aan herstel met behulp van ervaringsdeskundigen en een divers activiteitenprogramma.  

De WachtVerzachter
 
Tijdens het evenement ‘Bakkie Aandacht’ konden inwoners van Lelystad afgelopen week al kennis maken met de WachtVerzachter. Hiervoor stond een kleurrijke foodtruck in het centrum, die veel aandacht trok.  

Het event werd ook bezocht door wethouder Annemieke Messelink – Dijkstra, die sprak met een aantal ervaringsdeskundigen. De wethouder ontving een grote zandloper. Deze zandloper is het symbool voor de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. 

De wethouder gaf aan dat het erg vervelend is als men professionele hulp nodig hebt en daar lang op moet wachten. Maar volgens wethouder Messelink – Dijkstra staat men er niet alleen voor, dankzij de WachtVerzachter. 

Voor de mensen staan anderen klaar. Dit zijn mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om het moeilijk te hebben. Tevens gaf de wethouder aan dat de aandacht misschien wel genoeg is om zelf verder te kunnen. 

Meer informatie 
Op de site van de WachtVerzachter is meer informatie te vinden. Zo wordt er specifiek gesproken voor jongeren tussen de 17 en 30 jaar in Lelystad, die zich herkennen in hetgeen wordt aangegeven. 

Dan gaat het over zaken als een eenzaam studentenleven, suffe bijbaantjes, angst om vrienden te maken, angst om het verhaal te delen met anderen, last hebben van FOMO, niet begrepen worden op school.  

Aangegeven wordt dat men dan niet alleen is, daar veel leeftijdsgenoten hetzelfde ervaren. Mogelijk is men al aangemeld voor professionele hulp en staat men al op een wachtlijst. In dat geval zou men profijt kunnen hebben van de WachtVerzachter.  

(Bronnen: Gemeente Lelystad, WachtVerzachter) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights