Verkiezingen stemformulier (© gem Lelystad)

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden gehouden op donderdag 6 juni. De inwoners van Lelystad die 18 jaar of ouder zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben of die van een EU-lidstaat, kunnen op die dag stemmen. In Lelystad kan men stemmen bij 1 van de 49 stembureaus. Deze keer zijn er meer stembureaus dan ooit, om het de inwoners nog makkelijker te maken hun stem uit te brengen en om het tellen van de stemmen efficiënter te maken.  

Stembureaus overal in de stad 
De kiezers kunnen zelf bepalen waar ze gaan stemmen. Of dit het stembureau is in de buurt of in een ander deel van de stad. Zelfs kan men stemmen op een bijzondere plaats, zoals het Luchtvaartmuseum Aviodrome. 

De meeste stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur. Burgemeester Mieke Baltus heeft laten weten dat ze hoopt dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Dit om te laten horen hoe er gedacht wordt over zaken die voor de mensen belangrijk zijn.  

Speciale stembureaus
De mogelijkheid is er om het stemmen te combineren met een dagje uit voor het gehele gezin. Dit kan bijvoorbeeld bij de stemlocatie Luchtvaartmuseum Aviodrome. Na het stemmen kan men gratis naar het museum en verschillende attracties. 

Zo kan men naar de straaljager expositie, leren vliegen in de vluchtsimulators en er zijn speeltuinen. Het woonzorgcentrum Coloriet Laarstaete is deze keer ook weer een stembureau, waardoor de bewoners weer makkelijker kunnen stemmen. 

Toegankelijkheid 
De 49 stembureaus zijn allemaal toegankelijk voor mensen die moeilijk ter been zijn of gebruik moeten maken van scootmobiel, rolstoel of rollator.  Tevens kan men gebruikmaken van een online gebarentolk.

Het stembureau in het Stadhuis biedt de mogelijkheid voor blinden en slechtzienden om via een stemmal zelfstandig hun stem uit te brengen. Meer ruimte tussen de stemhokjes is in Kerkcentrum Ontmoetingskerk (Schor 1), museum Erfgoedpark Batavialand (Oostvaardersdijk 01 13) en de Bethelkerk (Zuiderwagenplein 12). 

De Bethelkerk is ingericht als prikkelarm stembureau, wat wil zeggen met meer stilte en rust. Dit is bedoeld voor mensen met autisme, hersenletsel, ptss of andere gevoeligheden voor prikkels om toch hun stem in alle rust uit te kunnen brengen.  

Mensen die niet in Lelystad wonen, maar wel in de stad hun stem willen uitbrengen, moeten in de eigen gemeente een kiezerspas aanvragen. Met deze pas kan men in een andere gemeente stemmen. Men neemt de pas en een identiteitsbewijs mee. Meer informatie is te vinden op de site van de gemeente .

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights