XR Twente (© Doorbraak)

HENGELO – Vandaag – woensdag 22 mei – was er een flyeractie van Extinction Rebellion georganiseerd in de gemeente Hengelo. De actie van XR Twente was vooraf bij de gemeente aangemeld. De gemeente heeft de actie niet verboden, maar heeft wel een voorwaarde meegegeven:  “ … Er wordt tijdens de manifestatie op geen enkele manier gerefereerd naar de gebeurtenissen die momenteel spelen in de conflictgebieden zoals het Midden Oosten …

Bericht van XR Twente 
Het bericht komt van de site Doorbraak die verwijst naar een Tweet van XR Twente. Ook op het internet is het bericht terug te vinden dat de gemeente Hengelo een opmerkelijke voorwaarde heeft opgelegd aan Extinction Rebellion (XR) Twente. Het is behoorlijk vreemd te noemen dat de gemeente oplegt dat er tijdens een manifestatie op geen enkele manier gerefereerd mag worden naar de gebeurtenissen in conflictgebieden (zoals het Midden-Oosten). Dit lijkt erop dat men op voorhand wil voorkomen dat discussies over de oorlog tegen Gaza worden opgestart tijdens de activiteiten. 

De gemeente Hengelo is om een reactie gevraagd, naast het feit dat de site van de gemeente Hengelo is nagezocht. Hengelo geeft op haar site aan dat grote groepen niet zomaar op de openbare weg met elkaar mogen afspreken. Zeker als het de openbare orde kan verstoren, maar een demonstratie of betoging mag wél. Want dit is vastgelegd in de Wet openbare manifestaties. De gemeente geeft zelfs aan dat bij een demonstratie aandacht wordt gevraagd voor een bepaalde zaak of men wil ergens tegen protesteren. En dat is in Nederland – volgens de site van de gemeente Hengelo – een democratisch recht. 

Wat niet te vinden is op de gemeentelijke site is dat men niet mag flyeren of dat men tijdens het uitdelen van een flyer geen gesprek mag aangaan met bezoekers. In sommige steden, zoals in Amsterdam, moet men voor het flyeren een aanvraag indienen en een vergoeding betalen. Maar niet in Hengelo. 

XR Twente heeft zich afgevraagd waarom de gemeente zich bemoeit met de inhoud van de demonstratie. Volgens de rebellen is het bemoeien volgens nationale en internationale wetgeving over demonstratievrijheid verboden. Tevens vraagt de groep zich af waarom de gemeente juist over de genocide in Palestina gesprekken heeft verboden. 
Daarnaast is de ontvangen voorwaarde zo breed geformuleerd dat over geen enkel conflictgebied gesproken mag worden. Technisch gezien is zo’n voorwaarde gewoon niet te hanteren, daar als de rebellen worden aangesproken over Palestina, ze alleen maar kunnen antwoorden, dat ze geen antwoord mogen geven, omdat het verboden is om over Palestina te praten. 

Tevens heeft XR Twente gemeld dat er een hele lijst beperkingen is opgelegd, zoals een demonstratievak, niet komen op de markt (daar dit als belemmerend ervaren kan worden door de marktkooplieden) en zo meer. 
De vraag die XR Twente zich heeft gesteld is of de gemeentelijke juristen het demonstratierecht kennen of het gewoon een vorm van intimidatie was. En dit allemaal omdat 4 personen gingen flyeren over de klimaatcatastrofe en hierover met bezoekers in gesprek wilden gaan. 
Daarnaast was het helemaal geen pro-Palestina demonstratie, maar door het standpunt van de gemeente zouden de rebellen in de verleiding worden gebracht. Natuurlijk gaat Extinction Rebellion door met de demonstraties, waar, wanneer en waarover men wil. 

(Bronnen: XR Twente (X), Doorbraak, Extinction Rebellion, Gemeente Hengelo) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights