Zeepfabriek gebak (© Nieuwegein)

NIEUWEGEIN – Eens zat er het bedrijf Ecolab, in de gebouwen van de Zeepfabriek. Ecolab zit tegenwoordig in Oegstgeest en is wereldwijd leidend in duurzaamheid, waarbij het oplossingen en diensten biedt op het gebied van water, hygiëne en infectiepreventie die mensen en levensnoodzakelijke hulpbronnen beschermen.  

Gebouwen Zeepfabriek 
Ecolab is dus hier weg maar de gebouwen blijven niet leeg staan. De gemeente Nieuwegein is bezig met de gebiedsontwikkeling en tijdens deze periode zijn ruimten in verschillende gebouwen van het complex te huur. Momenteel zijn er al zo’n 10 ondernemers en bedrijven aan de slag gegaan in het complex. 
De tijdelijke verhuurlocaties is maandag 29 april officieel geopend door wethouder Ellie Eggengoor.  Tijdens de opening gaf de wethouder aan dat het goed is om te zien dat er weer bedrijvigheid is op het terrein. Ruimte maken voor werkgelegenheid past bij de gemeente Nieuwegein. Tevens is de Zeepfabriek bij uitstek geschikt om te ondernemen.   

Begin van 2024 hebben de gemeente en Ecolab samen besloten om de gebouwen tijdelijk te verhuren. Hierdoor kan de fabriek tijdens de voorbereiding van de gebiedsontwikkeling gebruikt worden, wat goed is voor het behoud van het industrieel erfgoed. De tijdelijke verhuur wordt verzorgd door leegstandsbeheerder VPS. 
Volgens Nieuwegein hebben al 12 ondernemers een plaats gevonden in de fabriek. Hierbij valt te denken aan een padelbaan en een aantal start-ups. Een van die start-ups is een ontwikkelaar voor speelplaatsinrichtingen en een andere die zich richt op rolstoelvoetbaltechniek. Verder is er een rage room (sloopkamer) en zijn er diverse studio’s voor creatieve ondernemers.

Stimuleren van start-ups  
De wethouder heeft het startschot van de tijdelijke verhuur gegeven en ze gaf hierbij aan dat de Zeepfabriek een mooie kans is voor bedrijven die net zijn gestart en tevens behoefte hebben aan een betaalbare, flexibele werkruimte. Nieuwegein wil graag de plannen van start-ups stimuleren. Om een gezonde lokale economie te krijgen moet er vernieuwing komen ‘van onderop’. 
Volgens de wethouder zijn deze kleine bedrijven vernieuwend en hebben de potentie om snel te groeien, waarbij de Zeepfabriek een uitgelezen plaats is. Op deze manier kan Nieuwegein verder bouwen aan een levendig ondernemersklimaat. 

Bij de opening was ook wethouder Marieke Schouten aanwezig, daar de gebiedsontwikkeling onder haar verantwoordelijkheid valt. De beide wethouders hebben samen het logo voor de gebiedsontwikkeling van de Zeepfabriek onthuld, waarna ze een bezoek hebben gebracht aan een aantal start-ups en ondernemers. Hierbij is geïnformeerd hoe men het vond en waar de ondernemers aan werken.  

Voor Nieuwegein was de Zeepfabriek in een vorige periode een grote werkgever. Vandaag de dag wordt de plek weer een locatie van bedrijvigheid. Mogelijk het komende jaar, maar misschien zelfs langer, in een tijdelijke setting. Volgens wethouder Eggengoor gebeurt het met de ambitie om ook in de herontwikkeling van het gebied, ruimte te houden voor ondernemerschap. Met de tijdelijke verhuur kan de gemeente in de praktijk meten hoe groot de behoefte is aan werkruimtes zoals het nu ingedeeld is. Tevens wat de ondernemers nodig hebben om hun werk te doen. 

(Bronnen: Gemeente Nieuwegein, Ecolab) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights