WESTERWOLDE – Enkele weken terug – donderdag 11 april – is er op de avond een brand uitgebroken in een garage aan de Oostersingel in Bellingwolde. Bellingwolde is een dorp met ruim 3.000 inwoners in de gemeente Westerwolde (provincie Groningen). Tot 1968 was Bellingwolde een zelfstandige gemeente en ging later op in de gemeente Bellingwedde, dat op 1 januari 2018 is opgegaan in de gemeente Westerwolde.
Asbest is vrijgekomen
Normaal gesproken wordt er niet snel geschreven over een brand, maar bij deze brand is asbest vrijgekomen. Volgens de gemeente (en politie) is er een relatief kleine hoeveelheid asbest van golfplaten vrijgekomen. De stukjes asbest zijn terechtgekomen op de daken en in de tuinen van Oostersingel (nrs. 9 tot en met 19 (Oneven nummers)) en Lindenlaan.
Een schoonmaakbedrijf speciaal voor asbest heeft de opdracht gekregen om het asbest zo spoedig mogelijk op te ruimen. De gemeente gaf toen aan de hoop was dat alle asbest opgeruimd zou worden.
Bij het opruimen werd eerst de afgebrande schuur opgeruimd en vervolgens de daken, zonnepanelen en dakgoten en de tuinen. Tevens werd er door de gemeente melding gemaakt dat als omwonenden vragen hadden over de asbest, dan kon men zich melden bij de gemeente.
Asbest en gezondheid
De site van de gemeente Westerwolde heeft tevens meer informatie aangegeven over asbest. Zo is het bekend dat vrijkomende losse vezels van asbest bij inademing een risico voor de gezondheid kunnen opleveren. Volgens de gemeente zijn de asbesthoudende scherven die zich hebben verspreid, op zich niet gevaarlijk. Maar het kan wel zo zijn, dat er vezels vrijkomen op het moment dat de asbestscherven breken. Daarom gaf de gemeente ook aan dat voorkomen moet worden dat de scherven zouden breken. Hiervoor is het van belang dat er zo min mogelijk op de scherven gelopen en gereden wordt.
Na de brand zouden er nog nauwelijks asbestvezels in de lucht zijn, daar de vrijgekomen vezels zijn weggewaaid. Tevens liggen brandresten met asbest erin op de grond.
De eigenaar van het pand waaruit de asbest afkomstig is of de veroorzaker van de asbestverspreiding is verantwoordelijk gesteld voor het zo spoedig mogelijk verwijderen van de asbest en het schoonmaken van de omgeving. Om dit te kunnen regelen is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Dit bedrijf heeft de openbare weg en daarna de rest van het openbare gebied schoongemaakt. De medewerkers van het bedrijf zijn voorzien van beschermende pakken, daar ze (vrijwel) dagelijks met asbest werken.
De gemeente geeft aan dat voor de omwonenden het niet nodig is om beschermende kleding te dragen. Dit komt doordat de inwoners (eventueel) kortdurend zijn blootgesteld aan de asbest.
Daarnaast heeft de gemeente wel een aantal tips meegegeven, zoals het inlichten van de brandverzekering; oppassen bij het betreden van buitenomgeving in verband met scherven: scherven oppakken en in dubbele verzamelen en meegeven aan het schoonmaakbedrijf; zolen van de schoenen schoonmaken wanneer door met asbest besmet gebied is gelopen; asbestscherven met zachte bezem voorzichtig van het pad vegen en veger buiten afspoelen; asbest in huis betekent plaats met natte doek schoonmaken, tussendoor schoonmaken en in plastic zak meegeven aan schoonmaakbedrijf.
Op het moment dat alles is opgeruimd, krijgt elk getroffen adres een vrijwaringsverklaring. Als de gemeente de factuur van het schoonmaakbedrijf heeft gekregen, krijgt elk getroffen adres een opgave van de kosten, zodat het doorgegeven kan worden aan de verzekering.
(Bronnen: Gemeente Westerwolde, Wikipedia)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 10.05.2024