Colorado Beetle Catcher in actie (© prov Flevoland)

In Estoril ((Portugal) vonden dinsdag 7 mei de EIP-AGRI Innovation Awards 2024 plaats. Dit is de Europese verkiezing voor de beste landbouwinnovaties. Er wordt gestreden in 6 categorieën en elke categorie kent een winnaar. Tevens werd een 7e prijs uitgereikt aan de zogenaamde ‘publieksfavoriet’. 

Twee nominaties kwamen dit jaar uit Nederland en ook allebei nog uit Flevoland. Een van de twee is in de prijzen gevallen, want de Colorado Beetle Catcher was de winnaar in de categorie ‘Duurzame inzet van natuurlijke hulpbronnen in de landbouw’.  

Colorado Beetle Catcher 
Op het moment dat het klimaat warmer wordt in Nederland, komt de Coloradokever ook vaker voor. Deze kever is een plaag voor de aardappelplanten. Om tegen de kever in te gaan, is de Colorado Beetle Catcher ontwikkeld. 

Het apparaat – in het Nederlands de Kevervanger genoemd – gaat de Coloradokever tegen zonder (chemische) bestrijdingsmiddelen en kan op een tractor gemonteerd worden. De Kevervanger werkt met ronddraaiende flappen. 

Met de flappen worden de kevers uit de aardappelplanten getikt, zonder hierbij de planten te beschadigen. Onder de flappen is een opvangbak gemonteerd, waarin de kevers terechtkomen. Het apparaat is geschikt voor zowel biologische als gangbare boeren.  

Europees Innovatie Partnerschap
EIP staat voor Europees Innovatie Partnerschap en is een regelmatig terugkerende Europese subsidieregeling uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Met deze subsidie worden boeren gestimuleerd samen te werken met andere boeren of kennisinstellingen.  

Het doel van de samenwerking is het ontwikkelen en verder brengen van innovaties in de landbouw. Op 5 juni 2024 opent in Flevoland EIP weer, waardoor agrariërs in samenwerkingsverbanden de subsidievraag kunnen indienen. 

Dit kan gedaan worden tot en met 30 september 2024. De provincie zal op 4 juni een informatiebijeenkomst organiseren. Aanmelden kan op de site van de provincie. Tevens is meer informatie te vinden over de EIP-regeling op de pagina van EIP. 

EIP-AGRI Innovation Awards
Vanaf het moment van de oprichting van EIP-AGRI in 2012 hebben meer dan 3.400 Operationele Groepen met hun innovaties bijgedragen aan meer productiviteit en duurzaamheid van landbouw en bosbouw in de Europese Unie.

Om de grote verscheidenheid aan innovatieve projecten en hun prestaties een podium te geven, organiseert het EU CAP Netwerk de EIP-AGRI Innovation Awards. Het belangrijkste doel van deze verkiezing is om de veelbelovende projecten te erkennen. Om ze te belonen voor hun innovaties waarmee ze oplossingen, producten en processen hebben ontwikkeld.

(Bron: Provincie Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 08.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights