ARNHEM – Meerdere groepen bomen in bakken zijn de komende 2 jaar te vinden in Arnhem die door de stad verplaatst worden. De opzet is dat de inwoners van de stad door het tijdelijke en verplaatsbare bos ervaren wat een groene buitenruimte kan betekenen. De bomen komen op die plaatsen waar de bewoners, ondernemers of de gemeente zelf van mening zijn dat ze iets toevoegen aan de leefbaarheid.
Bewegende stadsbos
Op het moment dat de inwoners blij zijn met de bomen op een bepaalde plaats, gaat de gemeente onderzoeken wat er gedaan kan worden om die plaats blijvend te vergroenen. Cathelijne Bouwkamp – wethouder Groen en Klimaatadaptatie – is van mening dat Arnhem met het bewegende stadsbos de groenste stad van Nederland nog groener maakt. Het college doet dit om Arnhem te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Hierbij kan men denken aan hete dagen en zware regenval.
Daarnaast wordt het natuurlijk gedaan voor de inwoners van de stad, want meer groen nodigt uit om meer naar buiten te gaan. Schaduw van de bomen zorgt voor verkoeling op warme dagen en de bomen zorgen voor een schonere lucht. Het plan is wel dat de stad van bewegende bomen naar vaste bomen gaat. Op die plaatsen waar het nu vooral grijs is, is het bewegende stadsbos een mooie eerste stap om de inwoners te laten zien hoeveel goed het groen kan brengen.
Ervaar de groenere omgeving
Inwoners van Arnhem kunnen met het bewegende bos ervaren wat groen doet voor de leefbaarheid. Tevens wat groen doet voor de doorstroming van verkeer op een plek. Het idee van het Bewegend Bos sluit ook prima aan bij de gemeentelijke ambitie om te voldoen aan de 3 – 30 – 300 regel. Deze regel houdt in dat vanuit elke woning 3 bomen zichtbaar zijn, 30 procent van een wijk valt in de schaduw van een boom en vanuit elke woning is binnen 300 meter een parkje te vinden.
Vanaf halverwege mei 2024 is het Bewegend Bos als eerste te vinden op het Johnny van Doornplein in de binnenstad. Dit plein zal binnenkort vernieuwd worden en door het Bewegend Bos kunnen de bewoners in de buurt zien hoe het plein er uit ziet als er meer groen komt.
Ten grondslag van het Bewegend Bos ligt een motie in de gemeenteraad van GroenLinks, Arnhem Centraal en Volt. Met de motie is de gemeente aan de slag gegaan, waarvoor 132.000 euro uit het klimaatadaptatiefonds wordt vrijgemaakt.
(Bron: Gemeente Arnhem)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 07.05.2024