Fotograaf (© Pexels via Pixabay)

Geen enkele Flevolandse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Noordoostpolder. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 10 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van het thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000. 

Na Noordoostpolder komen met name veel Flevolandse kunstenaars uit Urk. Van iedere 10.000 geboren Urkers kwamen er twee creatievelingen ter wereld. Uit Zeewolde is zelfs geen enkele kunstenaar afkomstig. 

Veel fotografen en ontwerpers 
Flevoland brengt opvallend veel fotografen voort: 15% van alle kunstenaars kiest hier namelijk voor deze kunstdiscipline. Dit percentage ligt hoger dan in veel andere provincies in Nederland: gemiddeld is 8,9% van alle kunstenaars fotograaf.

Ook zijn er relatief veel ontwerpers ten opzichte van elders in Nederland (13,3%). Naast fotografie en ontwerp zijn in Flevoland met name schilderen (23,9%) en beeldhouwen (13,3%) populair.

Vrouwen nemen de overhand in de kunst
Hoewel de kunstwereld eeuwenlang gedomineerd werd door mannen, is de rol van vrouwen steeds sterker aanwezig. Met name in de 20e eeuw werd de invloed van vrouwen in de kunst steeds groter. 

Sinds de jaren ‘90 zijn er zelfs meer vrouwen (59%) dan mannen actief in het vak. Om meer informatie te vinden, kan men op de site van Laudius meer informatie vinden. Hier is ook bijvoorbeeld te zien dat er in de Noordoostpolder 9.9 kunstenaars per 10.000 inwoners zijn, in tegenstelling tot 0.9 kunstenaars per 10.000 inwoners in Lelystad. 

(Bron: Persbericht Laudius, Laudius) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights