Thuisbezorgd door Hofweb (© Hofweb)

Iedereen kent de kreet ‘Koop het lokaal en koop biologisch en liefst direct bij de boer’. Natuurlijk moet het kunnen, maar in Flevoland kan het. Zo is er bijvoorbeeld de biologisch-dynamische De Zonnehoeve (Zeewolde), Hofweb (Biddinghuizen), De Stek (Lelystad), De Stadsboerderij (Almere) en nog andere bedrijven.   

Goed doen voor mens, dier en planeet
Ook in Flevoland zijn natuurboerderijen te vinden. Het zijn bedrijven die lokaal gesitueerd zijn en die bezig zijn met gifvrij voedsel op de ‘markt’ te brengen. Dit soort voedsel is gezonder voor de bodem, de boer én de burger. 

Daarnaast kan het voldoening geven om boodschappen bij een ecologische voedselproducent te doen. Er zijn biologische en biodynamische boerderijen, voedselbossen, tuinders die kiezen voor permacultuur.  

Hofweb
In 2004 is te schrijven als start van Hofweb en mede doordat Wil Sturkenboom het bedrijf van zijn vader overnam. Hij was al voor 2004 jaren bezig met biologisch dynamische appel- en perenteelt. Wil Sturkenboom was hoofdinitiatiefnemer van de Hofweb. 

Zo is hij ook bijna alles ‘anders’ gaan doen, waarbij zelfs de fruitteelt niet ontkwam aan de transformatie. Alles is van standaard omgezet naar biologisch dynamisch, waarbij volop geëxperimenteerd met vernieuwende teelttechnieken. 

Dit gaat van compost tot dieren in de boomgaard, waar de mensen een centrale rol spelen. Maar dat was niet alles. Natuurlijk is het telen van biologische appels en peren mooi, maar de juiste afzet voor een faire prijs is zeker ook belangrijk. 

Coöperatie met collegae uit de provincie 
Na contact met collega telers uit de regio, werden producten afgezet via afzetvereniging Smilefruit. Hierdoor konden Nederlandse en buitenlandse groothandels worden bediend. Later kwamen daar ook de supermarkten bij. 

Dat ontwikkelde zich steeds verder, zodat er ook een webshop werd opgezet. Door het bedrijf vol enthousiaste collega’s worden wekelijks boodschappen verzorgd. Dit gebeurt onder meer vanuit de Flevopolder. Zelf noemt het bedrijf de provincie “het hart van biologisch boerend Nederland”.

Volgens de gegevens zou men samenwerken met 50 boeren, waardoor het hele jaar producten aangeboden kunnen worden. Twee keer per week worden producten bezorgd in een groot deel van Nederland. 

Het bezorgen gaat naar een huisadres of naar een afhaalpunt. Dit gebeurt in de regio, om zo weinig mogelijk voedselkilometers te maken en de uitstoot te beperken. Hierbij wordt duurzaam gewerkt: efficiënt én milieuvriendelijk. 

Op de site van Hofweb is meer informatie te vinden, zoals de boerenbedrijven waarmee samengewerkt wordt, recepten, aanbiedingen en producten. Zelfs zijn er ‘ambachtelijke Oranje Tompoucen zonder extra troep’ te vinden op de site.

(Bronnen: Hofweb, Maatschap Wij, Nieuwsbrief Duurzaam in Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights