Actie blinddoek SR (© Extinction Rebellion Lelystad)

Zondagochtend hebben rebellen van Scientist Rebellion (SR) en Extinction Rebellion (XR) standbeelden geblinddoekt op diverse plaatsen in Lelystad.  Bij het beeld hebben ze een statement achtergelaten waarop staat: “Kijk niet weg, wees eerlijk. Dit is een Klimaatnoodtoestand” en  “Help! Kijk niet weg! De Wetenschap is helder: de klimaat- en ecologische crisis bedreigt ook ons!”

Wereldwijde actie SR
Dit is een wereldwijde actie van de Scientist Rebellion (SR) om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en het gebrek aan maatregelen hiertegen door bestuurders. Niet wegkijken maar luisteren ! 

Zij roepen op niet langer weg te kijken maar te luisteren naar de  klimaatwetenschap. Deze is namelijk helder: er zullen snel ingrijpende maatregelen moeten komen om verdere schade zoveel mogelijk te beperken.

Klimaatcrisis 
XR blinddoekte niet alleen standbeelden van mensen maar ook van dieren. Ook dieren worden namelijk bedreigd door de klimaatcrisis. Nu al vindt er massasterfte plaats van dieren en planten. 

Elke verdere 0,1 graad opwarming van de aarde zorgt wereldwijd voor een toename van het risico op uitsterven van diersoorten en bedreiging van ecosystemen. (Elke claim is gerefereerd aan het IPCC rapport). 

Scientist Rebellion 
Scientist Rebellion (SR) is een internationale beweging van wetenschappers die extreem bezorgd zijn over de klimaat- en ecologische crisis en ze geloven dat de wetenschappelijke gemeenschap de verantwoordelijkheid heeft om op te treden.  

Tevens heeft de wetenschappelijke gemeenschap de verantwoordelijkheid zich aan te sluiten bij de voorhoede van de klimaatbeweging. Het is een zusterorganisatie van Extinction Rebellion en respecteert haar principes en waarden.

Rebellen van SR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Wetenschappers trekken al decennialang aan de alarmbel over de klimaatcrisis.

Ze schreven brieven, ondertekenden petities en hielden lezingen. Maar regeringen sloegen geen acht op deze waarschuwingen en de emissies blijven stijgen. In de woorden van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres: “We rijden op de snelweg naar de klimaatcel met onze voet vol op het gaspedaal”.  

(Bron: Persbericht Extinction Rebellion Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights