Heckrunderen (© pixabay)

Al jaren wordt aangegeven dat er demonstraties worden aangekondigd bij de Oostvaardersplassen in het kader van de ‘uithongering’ – zoals de actievoerders zeggen – of ‘monitoring’ – zoals Staatsbosbeheer het noemt. Afgelopen zaterdag 6 april hadden actievoerders van de Stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen een demonstratie en een voeractie aangekondigd. 

Eerdere verspreiding hooi
 
In januari 2020 zijn ook al actievoerders bezig geweest om balen hooi te verspreiden in de Oostvaardersplassen. Dit gebeurde toen met zo’n 150 balen hooi (ongeveer 3750 kilo) die verspreid werden op de Grote Praambult, het Kotterbos en het Oostvaardersveld.

Ook toen reageerde Staatsbosbeheer door te melden dat geschat zo’n vrachtwagen vol hooi was gedumpt. Tevens gaf Staatsbosbeheer aan dat het de eerste keer was in die winter dat een actie werd uitgevoerd. De organisatie liet weten hier niet blij mee te zijn.  

Stichting Hart voor Dieren  
De Stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen had de demonstratie en de voeractie aangekondigd omdat men vond dat de grote grazers uitgehongerd worden. De actievoerders voeren acties tegen het beleid van Staatsbosbeheer en verantwoordelijke politici, zoals gedeputeerde Harold Hofstra.  

Woordvoerder Eddy Nagel van de Stichting heeft laten weten dat de grote grazers al genoeg offers hebben gebracht. Tevens geeft de actievoerder aan dat elke winter de Heckrunderen uitgehongerd worden. 

Tijdens het Paasweekend was er door de actievoerders al hooi naar de Oostvaardersplassen gebracht en toen hebben – volgens de actievoerders – uitgemergelde Heckrunderen aangetroffen. Toen was de maat vol. 

Men heeft getracht om wederom aandacht voor de situatie voor de dieren te vragen. Daarom is men met ongeveer 50 personen hooi gaan brengen naar de dieren. Men had een vlot meegenomen om de Oostvaardersplassen van de Almeerse kant binnen te komen. Dit is voor bezoekers verboden terrein. 

Staatsbosbeheer heeft andere mening 
Volgens boswachter Hans-Erik Kuypers is het ‘bijvoeren’ helemaal niet nodig, daar de dieren goed gemonitord worden. Als er dieren zijn die onder een bepaald niveau komen, worden ze door Staatsbosbeheer bijgevoerd. 

De Boswachterblog Oostvaardersplassen meldt dat er aan het einde van de winterperiode naast een dagelijkse controle van de kudde ook een wekelijkse monitoringsronde wordt uitgevoerd. 

Bij de wekelijkse monitoringsronde worden de grote grazers door een dierenarts en door de kuddebeheerder van Staatsbosbeheer bekeken. Tevens worden de dieren op conditie en eventuele afwijkingen of bijzonderheden beoordeeld.  

Daarnaast wordt er gesproken over de landschappelijke diversiteit en het terugbrengen van het aantal grote grazers naar 1.100 dieren. Tevens is er een afspraak met de provincie dat er geen grazers dood gaan door een gebrek aan voedsel.

Dit betekent dat er bijgevoerd wordt wanneer de conditie van de dieren onder de afgesproken gemiddelde conditiescore (Body Condition Score) komt. Daarom is er in de winters van 2018, 2019, 2020, 2021 en 2022 bijgevoerd. Vorig jaar was dat niet nodig.  

(Bronnen: RTL Nieuws, Omroep Flevoland, KNVVN, Boswachtersblog, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights