Zeearend

Een maand geleden werd melding gemaakt door boswachter Hans-Erik Kuypers in het Boswachtersblog Oostvaardersplassen, dat een zeearendpaar een nest aan het bouwen was in het Hollandse Hout. Daarnaast had de Werkgroep Zeearend op haar site gemeld dat er sinds 2006 zeearenden in Nederland broeden. 

Zeearendpaar in Hollandse Hout 
Het blijkt nu dat het nest is geweest, dat gebouwd werd, om uiteindelijk te gaan broeden. Deze week heeft Harm-Erik Kuypers bekendgemaakt dat er afwisselend volwassen zeearenden op het nest zitten. Dat houdt dus in, dat er gebroed wordt. 

Het was groot nieuws dat er een zeearendpaar aanwezig was in het Hollands Hout en nog groter nieuws dat het paar aan het broeden is. Het was zo’n groot nieuws, dat men het overal wilde rondbazuinen. 

Echter door dat te doen, zou inhouden dat de rust van het paar door menselijke activiteiten verstoord zou worden. En juist dat was nu net wat niet nodig is. De dieren moeten in alle rust kunnen broeden zodat er weer een nieuwe zeearend het licht zou zien.

Zwaar dilemma 
Het team van Staatsbosbeheer kwam hierdoor met een zwaar dilemma te zitten. Zou men de bouwactiviteiten van het nest geheim moeten houden of moet men het gebied afschermen? Beter zou de combinatie kunnen zijn.    

Dus was er binnen Staatsbosbeheer een groot en zwaar overleg. Het geheim houden werd al snel verworpen, omdat een of beide dieren toch een keer gespot worden, waardoor mensen gaan zoeken. Een kort berichtje op de sociale media en de rust van de dieren is weg. 

Het gebied afschermen bleef ook niet lang staan. Hierbij werd gedacht dat men een groot gebied zou afschermen voor één nest. De bezoekers denken dan snel dat in het rest van het gebied niets zit te broeden. Wat dus niet waar is, daar het broedseizoen is begonnen. Dat betekent dat we voorzichtig moeten zijn met het gehele gebied. 

Staatsbosbeheer kwam dus uit op de 3de optie en dat is om het publiek zoveel mogelijk informatie te geven en dan meteen te hopen dat er geen bezoekers komen, zodat de dieren rust en privacy krijgen. 

Voor de zekerheid 
Maar Staatsbosbeheer had het er toch moeilijk mee en heeft voor de zekerheid toch gekozen om de paden rond het nest af te sluiten met bouwhekken. Hierop staat duidelijke informatie en voor de zekerheid zijn er camera’s in de buurt gehangen. 

Het moet toch duidelijk zijn dat het jonge broedende paar rust en privacy nodig heeft. In de afgelopen periode heeft het geholpen op een uitzondering daargelaten. Het vertrouwen in de medemens is ondertussen toegenomen.

Afwisselend zitten de zeearenden op hun nest te broeden. Mogelijk kan de boswachter in de nieuwe blog van april melden dat er één of twee jonge zeearenden zijn geboren. Dit zou een mooi vervolg zijn voor dit verhaal.

(Bronnen: Boswachtersblog Oostvaardersplassen, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights