Om patiënten en naasten te informeren over de impact van gezondheidsverlies als gevolg van een beroerte of hersenletsel, is er de CVA-keten Noordwest-Veluwe & Flevoland. De keten organiseert in dit kader een theatervoorstelling in Veluvine in Nunspeet op woensdag 10 april.
Voorstelling
De theatervoorstelling wordt gespeeld door mensen met niet-aangeboren hersenletsel en is speciaal bedoeld voor mensen die een beroerte hebben gehad of een niet-aangeboren hersenaandoening hebben.
Tevens is de voorstelling voor de mantelzorgers en betrokken zorgprofessionals. De avond wordt verzorgd door de spelers van theatergroep WirWar, die op ontroerende, confronterende en humoristische wijze laten zien hoe hun leven met hersenletsel eruitziet.
CVA-Ketenzorg onder GezondVeluwe
Wanneer zorg nodig is voor sommige chronische aandoeningen is vaak hulp nodig van meerdere artsen en zorgverleners. Dit wordt ketenzorg genoemd. Het netwerk CVA-Ketenzorg is speciaal bedoeld voor mensen die een beroerte hebben gehad.
Het netwerk zorgt er voor dat de doorstroom naar verpleeg- en verzorgingshuizen vanuit het ziekenhuis verbeterd wordt. Het netwerk CVA-Ketenzorg Noordwest-Veluwe & Flevoland is eind 2023 toegetreden tot GezondVeluwe.
Voorstelling vol herkenning
CVA-ketencoördinator, Christl Wassenaar, heeft gemeld dat de voorstelling vol herkenning zit, omdat de acteurs hetzelfde hebben meegemaakt. Juist bij een verwerkingsproces na een heftige gebeurtenis is herkenning én erkenning van groot belang.
Vaak gaan mensen van de doelgroep opgelucht naar huis na een avond waarbij ze met gelijkgestemden hebben kunnen praten. Het gaat om het gevoel dat men niet alleen is, waardoor de mensen weer ruimte krijgen.
De avond is gericht op het bieden van steun, begrip en ontmoeting tussen patiënten, hun naasten en zorgprofessionals om zo de uitdagingen na een beroerte of hersenletsel beter te begrijpen en aan te pakken. Voor mensen die gevoelig zijn voor overprikkeling is er een prikkelarme ruimte beschikbaar gesteld, waarvan bezoekers gebruik mogen maken.
Beroerte
CVA staat voor een Cerebro Vasculair Accident, wat in straattaal een beroerte wordt genoemd. Een niet aangeboren hersenletsel (NAH) kan ook voorkomen uit een hersenoperatie of door een ongeluk.
Bij de patiënt kunnen de gevolgen van dergelijke hersenbeschadigingen zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn. De gevolgen kunnen een langdurige invloed hebben op het dagelijks leven. Problemen zoals vermoeidheid, overprikkeling en geheugenstoornissen kunnen het leven van patiënten drastisch beïnvloeden, terwijl deze klachten voor de buitenwereld vaak onzichtbaar blijven.
Aanmelden voor de voorstelling
Op woensdag 10 april begint de voorstelling om 19.15 uur en duurt tot ongeveer 20.30 uur. De inloop is mogelijk vanaf 18.30 waarbij de mogelijkheid is – net als na de voorstelling – om bij of na te praten.
De avond vindt plaats in Veluvine in Nunspeet en men is verplicht zich vooraf aan te melden via de site van St Jansdal. De deelname is gratis, maar het wordt op prijs gesteld om een vrijwillige bijdrage te doen voor de Hersenstichting en als bijdrage voor onkostenvergoeding.
(Bron: Ziekenhuis St Jansdal)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek
© Khamakar News Agency / 21.03.2024