Bescherming aanplant Larserbos

Jaarlijks ondersteunt het Cultuurfonds zo’n 300 natuurprojecten in Nederland met een bedrag van zo’n 1.5 miljoen euro. Dit jaar schenkt het Cultuurfonds nog eens 2 miljoen euro extra via de provinciale Landschappen. Uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat elke euro die geïnvesteerd wordt in natuurherstel 8 tot 38 euro oplevert. De provinciale landschappen – zoals Het Flevo-landschap – zijn al tientallen jaren bezig met het versterken van de natuur en het beschermen van het landschap en het cultureel erfgoed in Nederland. 

Flevolandse natuur versterken
Volgens Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, zijn de natuur en het cultureel erfgoed onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aangezien klimaatverandering een enorme impact heeft op het landschap, wordt de extra 2 miljoen euro geschonken. 

Van de 2 miljoen euro extra zal er een bijdrage van 165.000 euro naar het Flevo-landschap gaan. Door het klimaat dat verandert, hebben veel planten en dieren het moeilijk, waardoor de biodiversiteit ook in Flevoland onder druk komt te staan.  

In flink tempo verdwijnen ook in Flevoland planten en dieren die voorheen vaak voorkwamen. Met de extra bijdrage kan Het Flevo-landschap de natuurgebieden versterken en beter bestand maken tegen klimaatveranderingen.  

Herstel van natuur is noodzakelijk 
Als provinciale Landschappen dragen ze met natuurbescherming en natuurontwikkeling bij aan het herstel van de biodiversiteit, de natuurkwaliteit en een gezonde bodem. Onder meer gebeurt dit door realisatie voor wateropvang bij hevige buien. 

Tevens zijn de Landschappen verantwoordelijk voor herstel van de natuurlijke processen in de bodem en de aanleg van een gevarieerd bos dat bestemt is om CO2 op te nemen. De CO2 opname is goed voor bodemherstel én de biodiversiteit. 

Aanleg struikgewas
Een van de werkzaamheden van het Flevo-landschap is de aanplant van struiken en bomen. Laatst is dat gebeurd in het Larserbos waar zo’n 800 struiken en bomen langs de bosranden zijn aangelegd. 

Bij het planten van de jonge boompjes heeft de jonge aanplant een koker om zich heen gehad. Deze kokers zijn nodig om de jonge boompjes te beschermen tegen reeën die de jonge uitlopers gaan eten of met hun gewei de bast kapot maken. 

Bosranden aanpassen
De gebruikte kokers zijn vaak van plastic, maar er zijn ruim 100 kokers van karton gebruikt. Dit is nog een proef. De kartonnen kokers zien er wat vriendelijker uit, maar het is ook nog zo dat ze composteerbaar zijn. Nu afwachten hoe ze uithouden. 

Deze keer hebben de vrijwilligers vooral gewerkt aan de bosranden. Elk jaar worden bomen afgezaagd, vaak oude populieren, om problemen met vallende bomen te voorkomen. Dit jaar heeft men de keus gemaakt om bomen langs de randen te oogsten. 

Hierdoor kunnen de populieren die blijven staan, ouder worden. Als een boom in een boomvak omwaait, vormt geen groot probleem. Door het oogsten van de bomen aan de randen, kan er meer zon op de paden komen. 

Tevens komt door het gehanteerde systeem een overgang die geleidelijk verloopt tussen de hoge bomen en het pad. Hierdoor kan een grotere variatie ontstaan, wat aan het eind weer de biodiversiteit zal vergroten. 

(Bron: Het Flevo-landschap)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights