Station Tilburg Universiteit

TILBURG – In Brabant is het openbaar vervoer (OV) in de afgelopen jaren alleen maar slechter geworden. Dit staat te lezen op de site van de SP Tilburg. Zo verdwijnen buslijnen, zijn treinen te vol, komen treinen te laat of komen helemaal niet meer opdagen. Volgens de SP komt dit door hoe het OV is geregeld in Brabant. Dit gebeurt door bedrijven die het OV bezitten en die niet geïnteresseerd zijn in goed OV, maar alleen in winst maken. 

In 2 maanden 47 keer niet gestopt
Het probleem met het OV raakt in Brabant nogal wat jongeren, maar het echte dieptepunt is station Tilburg Universiteit. Volgens een bericht van Omroep Brabant van oktober 2023 heeft de trein het station Tilburg Universiteit precies 47 keer in 2 maanden gewoon overgeslagen. En juist dit probleem is ook door de NS bevestigd. 
Volgens de vervoerder wordt dit specifiek gedaan om opgelopen vertragingen in te halen, ondanks het feit dat het “ … heel irritant … “ voor de studenten is. 

De boodschap dat de trein niet stopt, komt natuurlijk altijd van de omroeper van de trein. Maar voor de student betekent dat hij via een omweg naar de universiteit moet. Soms via een bus of soms via een andere trein weer terug. Op deze manier kunnen ze twee keer ‘genieten’ van hetzelfde stuk Tilburg naast de spoorlijn.  

De SP Jongeren geven aan dat elke gemiste trein of trein die te laat is, betekent dat de student te laat voor een college of werk of uren langer onderweg is. De SP Jongeren willen hier verandering in brengen. Dat betekent voor de afdeling dat het OV weer in handen van de overheid moet komen, dat de verschraling van het busvervoer teruggedraaid moet worden met meer investering in meer bussen die vaker rijden, dat het treinvervoer verbeterd wordt. Dit laatste moet door meer en betere investeringen, waarbij stations niet zo maar overgeslagen worden. Sterker nog, er moeten meer treinen gaan rijden. 

Richtlijn NS 
In het artikel van Omroep Brabant wordt gesproken over de richtlijn van de NS en dat is dat de trein niet stopt op een station als de trein meer dan 7 minuten vertraging heeft. Natuurlijk, zegt de NS, is het geen populaire maatregel en wordt alleen gedaan als het niet anders kan. Dit gaf vorig jaar woordvoerder Arno Leblanc aan. 
Een trein met zoveel vertraging houdt andere treinen op, waarbij men dan moet kiezen uit 2 kwaden. Of men “ … slaat een keer een station over … “ of “ … men heft een trein op … “. Maar volgens de woordvoerder komt het niet zo vaak voor, slechts 1 procent van de treinen. En NS doet het alleen doordeweeks. De trein had in september en oktober 2023 4317 keer moeten stoppen bij het Station Tilburg Universiteit, maar 1.1 procent van de treinen heeft het station overgeslagen (dus 47 keer). 

Sluiten Station Tilburg Universiteit 
Zondagnacht hebben de SP Jongeren de borden van het station afgeplakt. Op hetzelfde moment werd een petitie gelanceerd.  De SP is niet gelukkig met het feit dat het station met enige regelmaat wordt overgeslagen door de sprinter. Ondanks het artikel van Omroep Brabant van vorig jaar, wordt het station nog steeds overgeslagen als treinen vertraging hebben. Volgens de fractie kan dit gewoon niet en daarom wordt er actie gevoerd. Station Tilburg Universiteit is belangrijk voor studenten en er moet op tijd gereden worden. 

(Bronnen: SP Tilburg, SP Jongeren (Instagram), Omroep Tilburg, Omroep Brabant, Univers Online)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights