Sinds 2013 wordt 1 maal per maand op vrijdagavond een Natuurcafé in Lelystad gehouden, een gezellige avond voor en door natuurliefhebbers. Elke keer wordt een thema gekozen en vertelt iemand iets over het onderwerp. Zowel voor als na deze toelichting is er ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen over natuur in Lelystad of om samen dieper in het onderwerp te duiken. De nadruk ligt op onderling contact en gezelligheid.
Het Natuurcafé Lelystad vindt plaats in de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein in Lelystad. Naast het Natuurcafé wordt ook een Determinatiecafé in het Veldstation van Staatsbosbeheer georganiseerd, waar de insectenvangsten van de Marker Wadden worden uitgesplitst. Op 19 januari is er een Natuurcafé special over het vrijwilligerswerk op de Marker Wadden. Om 20.00 uur begint de avond. Indien men meer wil weten over de Marker Wadden en zou men ook vrijwilligerswerk willen doen, kom dan zeker deze avond naar het Natuurcafé.
Vrijwilligers op de Marker Wadden
Op Marker Wadden werken ongeveer 250 vrijwilligers. Voor de groep die de boswachter helpt bij het natuurbeheer is Natuurmonumenten op zoek naar nieuwe, enthousiaste mensen die één dag per week willen meehelpen. Men vaart mee naar het eiland en werkt bijvoorbeeld aan de bouw en het herstel van paden en voorzieningen, maar ook aan het maaien, het plaatsen van rietrasters en het vrijhouden van open stukken natuur voor kwetsbare strandbroeders. Wil je lekker buiten aan de slag? Meld je dan op deze avond aan bij Gea Otten van Natuurmonumenten.
Insecten op Marker Wadden
De Marker Wadden is een volledig nieuw gebied en tevens een eilandsituatie. Er is niet heel veel bekend over de kolonisatie van eilanden door insecten en daarom is dit een unieke kans om meer te weten te komen over de kolonisatie snelheid van nieuwe eilanden door insecten en andere ongewervelden.
Er wordt sinds 2018 onderzoek gedaan met insectenvallen naar de biomassaproductie aan insecten en naar soorten. In de maanden april tot en met oktober worden de vallen wekelijks geleegd door vrijwilligers. Er wordt daarbij in groepjes van 2 personen gewerkt. Omdat er af en toe mensen afvallen zijn er regelmatig nieuwe mensen nodig.
Het determineren gebeurt in het Veldstation van Staatsbosbeheer aan de Kitsweg. De vangsten worden uitgesplitst in soortgroepen, waarna ze verder gaan naar specialisten. Ook hier is sprake van enig verloop en zijn er altijd nog meer mensen nodig. Enige kennis van insecten is gewenst, maar er zijn voldoende mensen om iedereen op weg te helpen.
Voor iedereen toegankelijk
De avonden van Natuurcafé Lelystad zijn toegankelijk voor iedereen die ‘iets’ met natuur heeft en enthousiast is om in een informele sfeer te praten over natuur, om ideeën en ervaringen uit te wisselen, of om misschien met elkaar soorten op naam te brengen.
De toegang is dus niet beperkt tot leden van natuurverenigingen. Tijdens deze avond zijn koffie en thee aanwezig, iets voor bij de koffie, fris, etc. wordt door de deelnemers zelf meegenomen. Als men op de hoogte wil blijven van Natuurcafé Lelystad, is het handig om een bericht te sturen naar natuurcafe.lelystad@upcmail.nl .
(Bron: Persbericht Natuurcafé Lelystad)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek
© Khamakar News Agency / 09.01.2024