Drugspand gesloten

ENSCHEDE – Op vrijdag 5 januari is op last van burgemeester Roelof Bleker een woning aan de Belgiëlaan voor 3 maanden gesloten. Dit is gebeurd in verband met het overtreden van de Opiumwet. Naast een handelshoeveelheid drugs zijn in de woning ook een vuurwapen en munitie aangetroffen. 

Opiumwet en sluitingsbeleid 
Gezien het feit dat er een handelshoeveelheid harddrugs is aangetroffen, heeft de burgemeester besloten op grond van artikel 13b van de Opiumwet de woning te sluiten tot 5 april 2024. Volgens de gemeente is het doel van de sluiting van de woning het beschermen van de openbare orde en de veiligheid door drugshandel tegen te gaan.

Enschede voert een sluitingsbeleid bij het aantreffen van een handelshoeveelheid hard- en softdrugs in een woning of een pand. Het sluiten gebeurt op basis van nauwe samenwerking tussen gemeenten, politie en het OM (Openbaar Ministerie). Dit sluitingsbeleid is bedoeld om een einde te maken aan de drugshandel, de overlast en de aanloop van drugsgebruikers en criminelen. 

Vermoedens drugshandel melden 
De gemeente Enschede treedt streng op tegen drugshandel, in samenwerking met de politie en het OM. De reden die hier achter zit, is dat de handel in en het gebruik van drugs de veiligheid, gezondheid en het woon- en leefklimaat ernstig kunnen aantasten. 

Burgemeester Roelof Bleker heeft daarbij gemeld dat elke inwoner van de gemeente zich veilig moet voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het van groot belang voor ieders veiligheid dat inwoners verdachte situaties of vermoedens van drugshandel en hennepkwekerijen blijven melden. Hierdoor kan er tegen worden opgetreden. Voor het melden kan men terecht bij de politie middels 0900 – 8844. Teven kan men de meldlijn Meld Misdaad Anoniem gebruiken via 0800 – 7000.

Drugsafval gevonden
Enkele dagen nadat de gemeente Enschede het bericht openbaar maakte over het sluiten van de woning, werd in de lokale media een bericht geplaatst over een hoeveelheid drugsafval dat in het buitengebied van Enschede is gevonden. 

Volgens de media zijn er 3 grote vloeistofcontainers met inhoud gevonden in het buitengebied. Waarschijnlijk gaat het hierbij om drugsafval, wat mogelijk afkomstig zou kunnen zijn van een cocaïnewasserij. In de vaten zou zo’n 3.000 liter afval hebben gezeten. 
Het afval is gedumpt langs de Moorvenweg in de buurt van het recreatiepark Het Rutbeek. Daarbij is ook gemeld dat de vloeistofcontainers op hun kop in een sloot zijn aangetroffen.  

Daarnaast zou de brandweer ingeroepen zijn voor controle van de inhoud van de vloeistofcontainers. De politie zoekt getuigen en zoekt tevens naar camerabeelden van buurtbewoners, die mogelijk gemaakt zijn.  

De gevonden vaten zijn niet de eerste vaten met drugsafval. Een maand geleden zijn op meerdere plaatsen in Enschede tientallen vaten met drugsafval gevonden. Helaas schijnt dit in heel Nederland schering en inslag te zijn. Drugsafval dat gedumpt wordt of ook steeds vaker weggespoeld wordt via het riool.  

(Bronnen: Gemeente Enschede, Tubantia) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.01.2024

Ook te lezen via Enschede Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights