Wooncomplexen LARS en LILLY

Op vragen van Mooi Lelystad in september 2022 heeft wethouder Dennis Grimbergen toen aangegeven dat Lelystad in de eerste helft van 2022 meer statushouders heeft gehuisvest dan opgelegd. Dit was ook in de tweede helft van 2021 het geval. 

Groot beroep op de gemeenten
Echter in 2023 was het verhaal voor Lelystad wel wat anders. Het demissionair kabinet kwam toen met ‘een stevige vraag’ naar de gemeenten om (mogelijk extra) mee te helpen om statushouders onder te brengen. 

Voor de gemeente Lelystad zou die vraag voor het tweede half jaar 2023 uitkomen op 102 personen. Voor de eerste helft van 2023 had de stad een ‘taakstelling’ gekregen van 29 statushouders.   

Lelystad heeft het eerste half jaar 2023 aan 53 personen woonruimte aangeboden, volgens de cijfers van het COA. De taakstelling voor de tweede helft was 126 statushouders. Hiervan zijn er 24 in het eerste deel van het jaar gehuisvest. 

Nieuwe cijfers COA 
Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft laatst nieuwe cijfers openbaar gemaakt. Hieruit blijkt dat 92 asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) een woning hebben gekregen in 2023. 

Het kabinet had voor Lelystad een doelstelling opgelegd van 110 statushouders, dus 18 minder dan de doelstellingen. Voor het eerste halfjaar 2024 moet een woning gezocht worden voor 105 statushouders. Dit is inclusief van de achterstand.  

De landelijke overheid (‘Den Haag’) loopt achter met de beoordeling van de asielaanvragen. Dit houdt in dat het aantal erkende vluchtelingen kleiner is uitgevallen. Anders was de achterstand groter geweest. 

Gezien de achterstand bij beoordeling en goedkeuring door de IND, is het echt geen lokaal probleem. Het beeld in heel Nederland is vergelijkbaar en overal lopen de afwerkingen ook vaak via de gemeenteraad.  

Politieke behandeling 
Zo heeft bijvoorbeeld Mooi Lelystad in september 2022 vragen gesteld over het aantal statushouders dat gehuisvest moest worden en was gehuisvest. De gemeenteraad is van mening dat het voldoen aan het minimum genoeg is. 

De gemeenteraad heeft jaren geleden problemen gehad met de huisvesting van statushouders. Hierdoor ontstond een grote achterstand, wat problemen gaf met de toezichthouder, de provincie. Een uitkomst kwam met de bouw van Lars. 

Het ging hierbij dat de meerderheid van de raad niet meer accepteerde dat vluchtelingen voorrang zouden krijgen als het gaat om de toewijzing van (sociale) huurwoningen. De beslissing ligt bij de gemeente, maar het minimum moet wel gehaald worden.  

(Bronnen: AD, Radio Lelystad, Volkshuisvesting Nederland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.01.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights