Jeugd Problematiek

ZEEWOLDE – Aangezien het contract met de huidige aanbieder (Nummer-13) afloopt, is er de afgelopen maanden het proces van aanbesteding rondom straathoekwerk gevolgd. Gezien het aflopen van het contract moet volgens de wet- en regelgeving een aanbesteding worden opgestart. 

Na het doorlopen van de procedure is er een nieuwe contractant per 1 januari 2024 om het straathoekwerk in de gemeente op te pakken, namelijk Stichting Jeugd-Punt. Straathoekwerk staat voor een vorm van hulpverlening aan jongeren en jongvolwassenen (zogenoemde risicojongeren).  

Nummer-13 sinds 2012 actief 
De gemeente Zeewolde had een contract sinds 2012 met Nummer-13 opgesteld voor het straathoekwerk, wat meerdere malen is verlengd. Volgens de wet kon het ditmaal niet meer verlengd worden en moest er per juli een Europese Aanbesteding worden opgestart. Voor de aanbesteding konden partijen zich tot oktober inschrijven, waarna een beoordelingscommissie de ingediende stukken heeft beoordeeld op kwaliteit. Voor dit gebeurde, zijn de gegevens geanonimiseerd zodat men niet wist welke organisaties gekoppeld waren aan de documenten.      

Alle ingediende stukken – en dus partijen – voldeden aan de voorwaarden en waren geschikt. Hierdoor kon de beoordelingscommissie onafhankelijk een oordeel vellen over de kwaliteit van inschrijvingen. Hieruit is het beste plan gekozen en is de keuze gevallen op Stichting Jeugd-Punt. De partijen hebben tot 15 november de gelegenheid gehad om bezwaar aan te tekenen. 
Erik van de Beld, wethouder gemeente Zeewolde, heeft laten weten dat de gemeente ruim 10 jaar in volle tevredenheid heeft samengewerkt met Nummer-13. Alleen de wet- en regelgeving heeft aangegeven dat er een aanbesteding moest komen. Daarom is Stichting Jeugd-Punt op het gebied van straathoekwerk de nieuwe partner van de gemeente Zeewolde geworden. 

De wethouder gaf nog aan dat de laatste partij in de anonieme beoordeling als beste uit de bus kwam. Daarom is er bij de gemeente alle vertrouwen dat het straathoekwerk vanaf januari 2024 ook goed ingevuld wordt voor de kwetsbare jongeren in Zeewolde. Tevens sprak de wethouder dank uit naar Nummer-13 die zich al die jaren heeft ingezet voor de jongeren en van grote betekenis is geweest.
Tot 1 januari is Nummer-13 nog de aanbieder. In deze periode wordt gestart met de overdracht tussen de 2 partijen, zodat de stichting Jeugd-Punt vanaf 1 januari de werkzaamheden in de gemeente kan overnemen. 

Het straathoekwerk 
Straathoekwerk is in feite een laagdrempelige en professionele vorm van hulpverlening aan jongeren en jongvolwassenen. Hierbij zijn en blijven de professionals aanwezig  in het publieke domein. Tevens op andere plaatsen waar de jongeren en jongvolwassenen zich ophouden. De gemeente Zeewolde geeft aan dat een belangrijk doel van het straathoekwerk is de jongeren en jongvolwassenen te laten inzien dat ze zelf de capaciteit hebben om op eigen benen te kunnen staan en daarbij ook lastige situaties kunnen oplossen. 

De methodiek is intensief en is beschikbaar voor een selecte groep jongeren en jongvolwassenen. Hierbij wordt gevraagd en ongevraagd contact gelegd met de doelgroep. Tevens zorgen de professionals ervoor dat het contract blijft bestaan. Hét kenmerk is dat het ongehaast en onbevooroordeeld is én blijft. Belangrijk hierbij is het streven naar een volwaardige rol in de samenleving van de doelgroep.

(Bronnen: Gemeente Zeewolde, Hogeschool van Amsterdam) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.11.2023

Ook te lezen via Zeewolde Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights