Fckd Gen Fest

TILBURG – De gemeente Tilburg komt met een actieplan Mentale Gezondheid voor alle jongeren. De gemeente doet dit omdat de mentale gezondheid van kinderen en jongeren onder druk staat. Het actieplan richt zich op het versterken van de veerkracht van kinderen en jongeren om hen te leren om te gaan met de uitdagingen die ze tegenkomen. 

Mentale Gezondheid 
In Nederland ervaren zo’n 840.000 jongeren mentale uitdagingen en / of klachten. Naast het feit dat de gemeente met een actieplan Mentale Gezondheid komt, werkt de stichting MIND Us aan een betere mentale gezondheid van jongeren. 

Op dinsdag 7 november heeft MIND Us een bijeenkomst georganiseerd op Paleis Noordeinde. Dit gebeurde met een aantal koplopergemeenten, waarbij de gemeente Tilburg als een van de koplopers wordt gezien. Vanuit Tilburg waren wethouder Marcelle Hendrickx, aanjager jongerenparticipatie Eva Saeboe en de Tilburgse jongeren Aaron en Kelly aanwezig. Ze zijn in gesprek gegaan met koningin Máxima over de activiteiten vanuit het Innovatienetwerk Jeugd en de specifieke aanpak in Tilburg. 

Ontmoeting, steun en ondersteuning 
Samen met jongeren via het Innovatienetwerk Jeugd en partners in de stad is het actieplan Mentale Gezondheid tot stand gekomen. Dit meerjarige plan richt zich op het versterken van de veerkracht van kinderen en jongeren om te leren omgaan met de uitdagingen die ze op hun weg tegenkomen.  

De gemeente heeft samen met de partners de verantwoordelijkheid om een stevig fundament te creëren en vroegtijdig te signaleren als het minder goed gaat. Juist dan wil de gemeente de juiste steun en ondersteuning kunnen bieden.  Daarbij is het van groot belang dat de jongeren zelf weten waar ze terecht kunnen, onder meer bij een leraar op school of de GGD. Tevens moeten ze het open gesprek aangaan met leeftijdsgenoten, ouders of anderen in hun omgeving. 

In het plan worden een aantal methoden en technieken genoemd, onder meer een kamp voor jongeren, een inloopvoorziening voor studenten, extra inzet en ondersteuning op scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. Daarmee wil het plan zich richten op het elkaar ontmoeten, steunen en het open gesprek op het moment dat het even iets minder gaat. Tevens om de weg te vinden naar ondersteuning. Volgens Tilburg is het actieplan een voorbeeld van hoe ingezet wordt op preventie, (positieve) gezondheid en het voorkomen van verzwaring van problemen en specialistische jeugdhulp.

Kansen en participatie 
Het Innovatienetwerk Jeugd zet zich in voor de kinderen en jongeren om gezond, veilig en prettig op te groeien. Volgens de wethouder voelen jongeren zich niet altijd even gelukkig. Dit komt door een hoge schooldruk en druk van buitenaf, zoals sociale media, ouders en leeftijdsgenoten. Een dag minder oké kan, maar dan moet men wel voldoende veerkracht hebben om ermee om te kunnen gaan en om hulp te vragen.

Om de mentale gezondheid voor jongeren te verbeteren, moet de gemeente beginnen bij de jongeren zelf, gaf wethouder Marcelle Hendrickx aan. Dit moet door ze serieus te nemen en zelf een stem te geven. Volgens de wethouder is een mooi praktijkvoorbeeld het FCKD GEN FEST. Dit was opgezet met en voor jongeren, waarin ze met elkaar hebben gesproken over mentale gezondheid en de impact ervan.   

(Bron: Gemeente Tilburg) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.11.2023

Ook te lezen via Tilburg Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights