Amandelboom

BREDA – Sinds maandag 6 november hebben de leerlingen van de basisschool KBS Laurentius een eigen Voedselbosje. Het bosje is door de leerlingen aangeplant samen met IVN Natuureducatie. De officiële opening van het Voedselbosje werd verricht door wethouder Peter Bakker, samen met de leerlingen. 

Groen en Leerzaam 
De wethouder Klimaat is blij met dit initiatief. Hij is van mening dat een groene speelomgeving belangrijk is voor de kinderen en het klimaat. Wethouder Peter Bakker heeft nog gemeld dat de kinderen door het Voedselbosje leren waar het voedsel vandaan komt. 

In het Voedselbosje groeien 30 verschillende soorten planten waar men van kan eten. Dit zijn onder meer bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Het Voedselbosje is door de leerlingen van KBS Laurentius zelf geplant. 

De wethouder geeft nogmaals aan dat door het Voedselbosje de kinderen leren waar het eten vandaan komt. Bovendien kunnen ze door het bosje ontdekken dat het goed is voor de natuur en voor het klimaat. De gemeente vindt het belangrijk dat de stad steeds een stukje groener gemaakt moet worden. Tevens is het voor de kinderen ook gewoon leuk en gezellig om in het Voedselbosje met elkaar bezig te zijn.  

Volgens de gemeente en school is het Voedselbosje een laagdrempelige manier om de natuur op het schoolplein een flinke boost te geven en tegelijkertijd de kinderen te leren over gezond eten. Groen zorgt tevens voor meer dieren op het plein, voor meer schaduw en minder wateroverlast bij hevige regenval. 

Het Voedselbosje is gewoon een buitenlokaal
Het komt steeds vaker voor bij scholen en BSO’s dat de buitenruimte wordt vergroend. Dit is goed voor de leerlingen en zeker ook voor de natuur. Om dit te kunnen bereiken kan men gebruikmaken van de diensten van IVN Natuureducatie. IVN Natuureducatie verzorgt ook gastlessen en levert tevens educatief materiaal. 

De leerlingen van KBS Laurentius kunnen in het Voedselbosje bijvoorbeeld ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen ervan eetbaar zijn. Ze kunnen vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. 

Het project Voedselbosjes in Breda is een samenwerking van IVN met de provincie Noord-Brabant, het Rijksprogramma Jong Leren Eten, de gemeente Breda, JOGG Breda, Kober en KBS Laurentius. 

IVN Voedselbosje 
Een IVN Voedselbosje is een aangelegd bosje van zo’n 30 m2 en bestaat uit (geels) eetbare planten, struiken en bomen. De bedoeling is dat er bekende en onbekende soorten in het bosje worden geplant. Dit zijn onder meer amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. Het idee van IVN is om samen met partners 1.000 schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met zo’n Voedselbosje. 

Op deze manier worden de kinderen meegenomen in een nieuw verhaal over voedselproductie, wordt gezond eten toegankelijk gemaakt en wordt bijgedragen aan vergroening van de speelleeromgeving, biodiversiteit en klimaatadaptatie. 

(Bronnen: Gemeente Breda, JOGG Breda, IVN) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.11.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights