Begin deze maand werd al aangegeven dat de Klimaatburgemeester van Lelystad samen met de gemeente Lelystad een Klimaatmarkt organiseert in het stadhuis. De Klimaatmarkt op zaterdag 28 oktober is open van 11.00 tot 15.00 uur. Tijdens de Klimaatmarkt zijn onder meer workshops, lezingen, adviezen en kinderactiviteiten mee te maken of te verkrijgen. 

Klimaatburgemeester Lelystad 
De Klimaatburgemeester Lelystad is Janneke Pikkert. Ze is 41 jaar en woont sinds 2005 in Lelystad en is sinds 1 november 2022 de Klimaatburgemeester van Lelystad voor één jaar. Janneke Pikkert is nooit echt bezig geweest met duurzaamheid of klimaat. 

Echter daar kwam op 2 januari 2010 verandering in. En dit kwam met name door een krant die rond de jaarwisseling werd uitgebracht. In de krant stond een artikel over ‘100 goede voornemens om in huis te besparen’. Het waren ‘eenvoudige tips’. 

Het artikel heeft haar zo gegrepen, zodat ze alle tips is gaan proberen en testen. Zodoende kwam hét moment van klimaatbewustzijn en om duurzaam te gaan leven. Zo kwamen er momenten om geen vlees meer te eten of geen nieuwe kleding meer te kopen. Met kleine stapjes en grotere mijlpalen op weg naar een meer duurzaam leven.  

Programma Klimaatmarkt 
De eerste Klimaatmarkt van vorig jaar was buiten. Dit jaar is de Klimaatmarkt in het stadhuis en ook meteen veel uitgebreider. Dit jaar komt Nederlandse bekendste tuinman, Lodewijk Hoekstra, met een goed verhaal om de tuin groener te maken. 

Maar er wordt ook een verhaal verzorgd door zero waste expert Marieke Ettema. Zij zal iedereen meenemen in een verhaal om het afval te verminderen. En dit kan ook als men pubers, kinderen of jongeren in huis heeft.  

In de algemene ruimte zijn meer dan 25 kramen te bezoeken. Zo kan men onder meer bij de volgende kramen langs gaan. Plant & Klaarbox, Wereldwinkel, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), Son’s Bruidsboetiek, Il Tiglio, Elplacer en de Wilde Wijngaard, Landschapsbeheer Flevoland, energiecoaches, Meer Bomen Nu. 

Daarnaast is het ook mogelijk om kennis te maken met bijenvereniging, Creavolution, Grootouders voor het Klimaat, Energieloket Lelystad, Extinction Rebellion, Groei & Bloei, De Groene Sluis, The Waste to Success, Verspil-me-niet Centrum. 

Men kan geschminkt worden, is de gemeente Lelystad aanwezig, kan men honing kopen en is er nog veel meer te doen. In de ruimte van de gemeenteraad zal Kees Vendrik in gesprek gaan met wethouder duurzaamheid Sjaak Kruis. 

Samen zullen ze het Klimaatplan van Lelystad bespreken. Dit gebeurt van 11.00 tot 11.50 in de Raadszaal. Dit is speciaal voor de leden van de gemeenteraad om even langs te komen. Tevens voor iedereen die geïnteresseerd is in het Klimaatplan en gemeentelijk beleid. 

Van 12.30 tot 13.30 kunnen de bezoekers van de Klimaatmarkt in gesprek gaan met wethouder Sjaak Kruis. Het gaat dan over het duurzaam beleid van de stad. Ieder heeft 10 minuten en mag vragen stellen over duurzaamheid, afvalbeleid, klimaatplannen, energievraagstukken.  

(Bronnen: FlevoPost, Klimaatburgemeester Lelystad, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.10.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights