De Stichting Lelystad Schoon heeft op donderdag 12 oktober haar 2-jarig bestaan gevierd. En wat past er bij een verjaardag? Juist, een mooi cadeau. Het cadeau is dat de Stichting genomineerd is voor de Awards voor Duurzaamheid. De Awards worden uitgereikt om een podium te bieden voor duurzame initiatieven én om anderen te inspireren. 

Stichting Lelystad Schoon 
De nu als Stichting ingeschreven organisatie begon als een spontane opruimactie, die snel groter en groter werd. Zo ontstond er een beweging van honderden vrijwilligers, die samen probeerden de stad schoon te krijgen en te houden. 

Het doel is om samen met inwoners, bedrijven en organisaties Lelystad zwerfafvalvrij te maken. Op die manier kan men fijn en veilig wonen en verblijven in de stad. Vier bevlogen Lelystedelingen hebben het idee opgepakt om hiervoor een stichting op te zetten.

Doel bereiken 
Dit doel kan alleen bereikt worden door de dingen samen te doen. Hierbij zijn 3 punten van belang. Het eerste punt is samen DOEN, wat inhoudt dat er tal van opruimacties georganiseerd worden. 

Het tweede punt is samen DENKEN. De Stichting wil meedenken met organisaties als de gemeente, provincie, Rijkswaterstaat, maatschappelijke organisaties, ondernemers en scholen om zwerfafval te voorkomen en / of te verminderen.  

Dan is er nog het derde punt en dat is samen STERK. Hierbij moeten inwoners in staat worden gesteld om het zwerfafval op te ruimen. Hiervoor moet zichtbaar, verbindend en positief gecommuniceerd worden. 

Awards voor Duurzaamheid 
Het is van belang om voor ogen te houden dat duurzaamheid zorgt voor meer leefbaarheid en verbinding. Tenslotte is er maar 1 aarde, die overgedragen moet worden aan onze kinderen en kleinkinderen. 

De organisatie van de Awards heeft verschillende categorieën opgezet waar de verschillende duurzame initiatieven worden beloond. Natuurlijk zijn de initiatieven gericht op ‘Groen’. Voor provinciale initiatieven is er de categorie ‘Opruimen lokaal not for profit’. 

In de tijdlijn zijn een aantal belangrijke momenten te vinden. Zo is er een nominatiefase (18 september tot en met 31 oktober); een stemfase (10 oktober tot en met 23 november); vakjury beraad (7 december) en in januari worden de Awards uitgereikt. 

Stemmen
Nu bekend is geworden dat de Stichting Lelystad Schoon is genomineerd, is het nodig dat er gestemd gaat worden om ook te zorgen dat de Stichting de Award in ontvangst kan nemen. Mensen die de Stichting en haar vrijwilligers willen steunen en een warm hart toedragen, kunnen een stem uitbrengen middels de site.   

(Bronnen: Stichting Lelystad Schoon (+ Instagram), Awards voor duurzaamheid, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.10.2023

Ook te lezen via Lelystad Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights