Ondanks de naam de ‘Dronten & District Pipe Band’ wordt er (weer) geoefend in Lelystad. In 2017 werd reeds aangegeven dat de doedelzakband na een aantal jaren afwezigheid op Koningsdag zich weer had gepresenteerd aan het eigen publiek. Dit was op het podium op het Meerpaalplein.   

Dronten & District Pipe Band
De Dronten & District Pipe Band is in januari 1979 opgericht in Dronten. De band houdt zich bezig met het uitdragen van een deel van de Schotse cultuur en dat is het samen spelen van Schotse muziek met de doedelzak.

Op de site van Dronten district werd aangegeven dat er elke week repetities waren en les werd gegeven aan leerlingen. Naast de repetities werden ook optredens verzorgd. Tevens deed de band mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland.  

In 2017 bestond de Dronten & District Pipe Band uit 7 doedelzakspelers, de zogenoemde pipers. Daarnaast waren er 2 snare-drummers en 1 bass-drummer. Op dat moment waren er 3 personen in opleiding tot piper en 1 persoon tot drummer. 

Draad oppakken
Deze week kwam er weer een bericht dat de doedelzakvereniging weer gaat proberen om de draad op te pakken. Afgelopen dinsdag was de eerste repetitie weer met 3 leden en 2 leerlingen. 

De eerste repetitie werd gehouden in het buurtcentrum Zuiderzee in Lelystad. Ondertussen is de band nog steeds op zoek naar mensen die de band opnieuw vorm willen geven. Hiervoor moet men minimaal 12 jaar zijn en men krijgt een opleiding binnen de vereniging. 

Natuurlijk kan iedereen komen kijken of het wat is om doedelzak te leren spelen. Afhankelijk van de wachtlijst zal een nieuwe opleiding pipers worden opgestart in Lelystad. Om te komen kijken, inschrijven of informatie opvragen, kan men gebruik maken van het contactformulier.

Ledenaantal moet groeien 
De opzet is om de vereniging weer leven in te blazen en dat begint te lukken, daar de bezetting ondertussen al is uitgebreid van 3 tot 6. Pipe Instructor Wim de Boer is tevreden met de nieuwe aanwas. 

Dit was hard nodig, zeker als leden verhuizen, ziek worden en ook door de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona). Als er geen wachtlijst is, dan kom je snel zonder bezetting te zitten.  

De komende jaren zal de Dronten & District Pipe Band aan de slag gaan met het actief benaderen van scholen. Hierbij gaat men workshops geven over het spelen met een doedelzak en de doedelzak zelf. Daarmee wil men groeien met zo’n 25 personen. Met zo’n band kan men echt weer iets bereiken.

(Bronnen: Dronten District, De Drontenaar, Omroep Flevoland, The Dronten & District Pipe Band (Facebook))

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.10.2023

Ook te lezen via Dronten Dagblad, Lelystad Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights