Stichting Schoon is begin 2021 uit het initiatief van enkele enthousiaste Lelystedelingen ontstaan. Het doel is om samen met inwoners, bedrijven en organisaties Lelystad zwerfafvalvrij te maken. Op die manier kan men fijn en veilig wonen en verblijven in de stad. Vier bevlogen Lelystedelingen hebben het idee opgepakt om hiervoor een stichting op te zetten. 

Sociale Verbinding 
Het doel van de start van de Stichting Lelystad Schoon was het bestrijden en voorkomen van zwerfafval in de stad. Daarnaast wordt er gezorgd voor een sociale verbinding tussen verschillende mensen uit verschillende wijken. 

Dit was niet alleen bedoeld om elkaar online te ontmoeten, maar zeker ook elkaar fysiek te treffen tijdens georganiseerde evenementen. Men wil samen de ander bewust maken dat het leuk is om mee te doen en dat afval niet op straat hoort. 

De Stichting 
De beweging begon als een spontane opruimactie en groeide snel uit tot de beweging in Lelystad van enkele honderden vrijwilligers, die samen proberen de stad Lelystad een beetje schoner te maken. 

Het bestuur van de Stichting heeft laten weten, nu de beweging een stichting is, dat men nóg meer het verschil kan maken in Lelystad. Hierbij hoort een betere organisatie om gesprekken aan te gaan met gemeente en ondernemers om te zien hoe het zwerfafval opgeruimd wordt of voorkomen kan worden. 

Tevens is er nu de mogelijkheid om sponsorgeld te kunnen ontvangen om materialen te kopen of een cadeautje voor de vrijwilligers. Daarnaast is er meer mogelijk om nog meer en breder te communiceren over de geplande acties. 

Twee-jarig bestaan 
De Stichting Lelystad Schoon zal op donderdag 12 oktober haar 2-jarig bestaan vieren. Dit is speciaal voor de vrijwilligers en voor mensen die vrijwilliger willen worden. Deze mensen zijn van harte welkom. 

Om een taartje te komen eten, moeten de vrijwilligers en geïnteresseerde vrijwilligers en samenwerkingspartners zich wel voor donderdag 5 oktober aanmelden. Als men op het feest aanwezig wil zijn, dan stuurt men even een mailtje met de gegevens naar schoonlelystad@gmail.com

Het feest, met taart en ander lekkers, wordt gehouden in het Provinciehuis, van 19.30 tot 21.00 uur. In de afgelopen 2 jaar is de Stichting uitgegroeid tot een stichting met 600 vrijwilligers. Voor 2024 wil het bestuur zich richten op bewustwordingscampagnes en doorontwikkeling van de organisatie. 

(Bronnen: VIP voor elkaar, Stichting Lelystad Schoon (Facebook), Lelystadse Uitdaging, Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad, FlevoPost, Lelystad schoon, heel gewoon (Facebook), lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights