Om biologisch Lelystad te leren kennen, kan men de fietstocht Biologisch Lelystad nemen en op die manier het natuurschoon van Lelystad en omgeving ontdekken. Natuurlijk is er veel bedrijvigheid van Lelystad, maar er is ook veel en een heerlijk buitengebied. Zo is er onder meer het gebied Groene Velden in Lelystad Noord.  

Biologische producten 
Het gebied is deel van een uniek biologisch dynamisch landbouwgebied. Tijdens de biologische fietsroute kan men kennis maken van een aantal biologische bedrijven. Het gebied staat bekend om het buitenleven, biologische producten en duurzaamheid. 

Met de route die start bij TOP Onze Kas kan men langs fietsen bij Biotuinen Lelystad, Kruidentuin Polderkol, Biologisch-dynamische tuinderij De Stek, Cleygaerd Natuureducatie en publiekstuin, Wijngaard El Placer, Tuin en Thee bezoekerstuin. 

Route: Onze Kas
In juni 2020 heeft ‘Onze Kas’ de deuren geopend. Het was een kleinschalige horecazaak op een prachtige locatie in Lelystad. TOP staat voor Toeristisch Overstappunt ofwel een start- en rustpunt voor fiets- en wandelroutes door Lelystad.  

Route: Biotuinen Lelystad 
Biotuinen meldt op haar site dat groente en fruit bij de supermarkt niet altijd even vers zijn, niet volledig gerijpt en vaak niet biologisch. Biotuinen heeft verse, zongerijpte biologische producten naar voorkeur en besparing.

Route: Kruidentuin Polderkol 
De biologische kruidentuin bestaat ondertussen al weer ruim 15 jaar in Lelystad Noord. Hier worden prachtige en gezonde kruiden geteeld voor producten. Het is ondertussen een heerlijke plek geworden van geuren, kleuren, kruiden, insecten en vogels.  

Route: Biologisch-dynamische tuinderij De Stek
Sinds 1993 wordt op een perceel van ruim 3 hectare veel soorten en klein fruit geteeld. Onder klein fruit wordt verstaan aardbeien, bessen, pruimen en kersen. Het seizoen begint in het voorjaar, waarna in half mei de eerste oogst is en de winkel open gaat.

Route: Cleygaerd Natuureducatie en publiekstuin
Familie Van der Kleij is juni 2019 begonnen met een grote tuin, waar kinderen van alles kunnen ontdekken, waar men kan ronddwalen en genieten van de natuur. De tuin ligt naast het Bergbos in het biologische landbouwgebied van Lelystad en is ongeveer 1 hectare groot.

Route: Wijngaard El Placer
El Placer is een ambachtelijke biologische wijngaard op een gebied van zo’n 0.5 hectare. Sinds 2000 worden hier de druivensoorten Regent en Rondo verbouwd, waar rode en rosé wijnen van gemaakt worden. Daarnaast worden er ook andere dranken gemaakt. 

Route: Tuin en Thee bezoekerstuin
Het gebied is in de laatste 20 jaar ontwikkeld van Eko-bloemenkwekerij naar bezoekerstuin. Het is nu de thee- en bezoekerstuin ‘Tuin en Thee’. De 5.000 m2 grote tuin is onderdeel van De Groene Velden en is in bezit van 2 vijvers en een tuinhuis voor onder meer workshops. 

(Bronnen: Fietsnetwerk, Visit Lelystad (+ Instagram), Onze Kas Lelystad, Biotuinen Lelystad, De Polderkol, De Stek Lelystad, Cleygaerd, Wijngaard El Placer, Tuin en Thee Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights