OPINIE – Een gemiddelde redactie van de Nederlandse media heeft een aantal redacteuren die dagelijks bezig zijn met hun werk en dat is het nieuws verslaan. Zo is er een redactie Binnenland (die schrijven over hoeveel klimaatactivisten vandaag weer zijn gearresteerd op de A12, maar niets over de afbouw van fossiele subsidies), een redactie Politiek (over een lege staatskas en het immer onbeschofte getrap van een politicus op de Islam) en een redactie Buitenland (over een oorlog in Oost-Europa en een president die overal is, behalve in zijn eigen land). 

Missende redacteur 75 jarige bezetting
Maar de redactie Buitenland spreekt niet over de oorlog in Palestina, zegt niets over de onbeschofte aanval op Jenin afgelopen nacht, zegt niets over de dagelijkse moorden op de Palestijnen. Waar is die Nederlandse redacteur die dagelijks laat zien hoe het Palestijnse volk wordt aangevallen, waar mannen en vrouwen worden opgepakt (zelfs als men gaat bidden in de Al Aqsa Moskee), waar jonge mannen gewoon worden vermoord omdat ze Palestijn zijn.  

Dinsdag 19 september kwamen de buitenlandse media met de eerste artikelen over de aanval op Jenin. Zo gaf het Instagramaccount van IMEU aan in een ‘Breaking artikel’, dat het leger van de bezetter – volgens vroege rapporten – de Palestijnse stad Jenin binnen is gevallen met militaire tanks en luchtaanvallen. 

Het Instagramaccount van de Palestina Youth Movement bracht daarnaast een wat uitgebreider artikel. In het bericht werd gemeld dat zionistische troepen Jenin bombardeerden vanaf de grond en vanuit de lucht. Bij deze bombardementen werden specifiek aanvallen gericht op moskeeën, huizen, voertuigen voor de civiele bescherming, stroomgenatoren en medische teams. Tevens werd gemeld dat het doel was om een bevrijde gevangene weer gavengen te nemen.  

Het artikel gaat verder met de opmerking dat de inwoners van Jenin zich formidabel hebben verdedigd tegen de invasie van het aanvallende leger, waarbij ernstige schade is aangericht aan militaire voertuigen en personeel van de bezetter. 
Overigens was wel het resultaat dat er drie jonge Palestijnen martelaar zijn geworden en dat minstens 30 Palestijnse bewoners van het vluchtelingenkamp ernstige verwondingen hebben opgelopen.  
Het offensief van dinsdag liet wederom – zo zegt de Beweging – de zoveelste poging zien van de zionistische bezetter om het Palestijnse verzet in Jenin te liquideren door de infrastructuur te vernietigen. Dit doel is door de bezetter herhaaldelijk niet bereikt, wat komt door de verzetsinspanningen van de jeugd van Jenin. 

Gulf News kwam ook met een artikel over deze aanval op Jenin: ‘Zes Palestijnen gedood bij Israëlische operaties op de West Bank en onrust in Gaza’.  Operaties van de bezetter op de West Bank en de onrust in Gaza hebben het leven van 6 Palestijnen gekost. Bij de inval op het vluchtelingenkamp Jenin zijn door de bezetters 4 Palestijnen vermoord en tevens zo’n 30 Palestijnen gewond geraakt. Tevens werd bij een inval op een afzonderlijk vluchtelingenkamp een Palestijn gedood en tevens werd een 6e Palestijn in Gaza gedood door het vuur van de bezetter. 
Het dodelijke geweld richting de Palestijnen in de laatste anderhalf jaar is in zo’n 20 jaar gestegen tot een niveau dat niet eerder is gezien. De bezetter heeft de aanvallen op Palestijnen en Palestijnse gebieden opgevoerd, waardoor de verzetstrijders steeds vaker moeten pareren. Daarnaast lijken de spanningen wederom naar Gaza uit te breiden.  

Ook de site van IMEMC heeft in meerdere artikelen aandacht aan de inval op Jenin besteed. Volgens IMEMC hebben de soldaten van de bezetter dinsdagavond 3 Palestijnen gedood en minstens 30 verwond in het vluchtelingenkamp Jenin. Daarnaast hebben de bezetters medici en ambulances aangevallen terwijl ze probeerden de gewonden te bereiken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn de 3 gedode Palestijnen Mahmoud Ali Nafe’ Saadi (23 jaar), Mahmoud Khaled Ar’arawi (24 jaar), en Rafat Omar Khamaisa (22 jaar).

Volgens ooggetuigen zouden meer dan 30 undercover bezettersoldaten geïnfiltreerd zijn in het vluchtelingenkamp, waarna ze een spervuur van schoten op de Palestijnen afvuurden. Mediabronnen hebben daaraan toegevoegd dat de bezettende macht verschillende raketten heeft afgevuurd op 2 huizen. Hier zouden Palestijnse verzetsstrijders zich hebben schuilgehouden. Vervolgens werd er met scherp geschoten op Palestijnen die protesteerden en met stenen gooiden. Tevens werd door een militaire bezettersdrone een raket op een elektriciteitstoren afgevuurd, waardoor het vluchtelingenkamp en bepaalde gebieden in de stad zonder stroom kwamen te zitten. Tenslotte hebben de soldaten van de bezettende macht met scherp geschoten op de minaret van de Grote Moskee in het vluchtelingenkamp.  

Op woensdagochtend zijn jeeps van de bezetters het dorp Jalboun, ten oosten van Jenin, binnengevallen waarbij minimaal 10 Palestijnse burgers gewond zijn geraakt. Tevens werden vele straten afgesloten, werden daken van huizen ingericht als militaire post voor sluipschutters en uitkijktorens. Tevens werd de vlag van de bezettende macht gehesen.  

Natuurlijk moeten we eerlijk zijn en aangeven dat NOS en ANP een ‘artikeltje’ hebben geschreven over de aanval op Jenin. Zo wist het ANP te melden dat de krijgsmacht van de bezetter een inval heeft uitgevoerd op een vluchtelingenkamp van Jenin. Er zouden 2 doden zijn gevallen en 12 gewonden. De bezettende minister van Defensie was van mening dat het een ‘noodzakelijke’ operatie was die uitgevoerd werd om ‘terroristische activiteiten te verstoren’. Hoezo verstoren, de bezettende terroristen hebben het vluchtelingenkamp aangevallen.  

Op woensdag kwam NOS met een berichtje en gaf aan dat er 6 Palestijnen zijn gedood bij nieuwe aanvallen door de bezetters. De meest opvallende opmerking uit het artikel was de zin over het feit dat de bezetter heeft gemeld dat de invallen ‘noodzakelijk zijn om militante netwerken te ontmantelen’. Deze netwerken zitten in de kampen en zouden van daar aanvallen op de bezetter beramen. 

Het is nog niet doorgedrongen tot de Nederlandse media dat het hier gaat om verzetsstrijders, die strijden voor hun recht op het eigen gebied, dat al 75 jaar bezet wordt. Waar blijft het artikel van de Nederlandse media bekeken door Palestijnse ogen? Wanneer gaat men schrijven over de 75 jaar bezetting van Palestina en wanneer spreken we over steeds maar gebied jatten? Wanneer spreken de media over de Palestijnen die gewoon vermoord worden, over een vrouw op leeftijd die wordt aangevallen en ontvoerd op het moment dat ze op weg is naar de Moskee om te bidden? 

(Bronnen: IMEU, Palestina Youth Movement, Gulf News, IMEMC News, ANP, NOS) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights