In april kon men lezen dat een moderne stad niet meer zonder Street Art kan. Zo heeft elke zich respecterende moderne stad genoeg Street Art. In Almere is genoeg van deze speciale kunstvorm te vinden, er is zelfs een Street Art Route Almere . Maar vergeet Lelystad niet, ook een stad met mooie Street Art. 

Street Art Cities 
Niet opvallend voor de lokale inwoners, maar ook bij internationale gemeenschappen voor Street Art en anderen vallen de kleurrijke kunstwerken op. Met name kunstwerken van de Braziliaanse street artist Sipros zijn een verrijking voor een stad. 

Street Art Cities is de grootste urban art-database ter wereld. In de database zijn ruim 40.000 kunstlocaties in 93 verschillende landen opgenomen. Street Art organisatie Writer’s Block heeft Sipros naar Lelystad gehaald voor een kunstwerk. 

Graffiti en Street Art
Het woord graffiti – overigens afkomstig uit het Italiaans – betekent zoiets als ‘ingekraste tekening’. Het bestaat al jaren, misschien wel eeuwen, maar werd nooit als een kunstvorm erkend. En nog steeds vinden mensen er niets aan, maar het is een belangrijk onderdeel van de hiphopcultuur.  

Begonnen als lowbrow art, werd graffiti erkend als kunst. De artiesten halen overal hun inspiratie vandaan. Bij graffiti gaat het meer om woorden en is de kunstenaar van groot belang. 

Bij Street Art gaat het om een originele tekening, waarbij de kunstenaar vaak anoniem is, maar te herkennen is aan de afbeeldingen. Deze kunst is in de jaren 70 ontstaan om politieke standpunten kenbaar te maken. Daarna verdween het van de scene, maar kwam aan het eind van de jaren 90 weer terug als een zuivere, pure kunstvorm.  

Jongerenbroedplaats SPOT 
Oktober 2022 werd jongerenbroedplaats SPOT geopend en bij de opening was onder meer graffiti-artiest Tobias Keijzer aanwezig. Hij probeert graffiti en Street Art te combineren. Volgens hem kan men met een spuitbus veel verschillende dingen doen. Tevens kan men zijn of haar creativiteit op verschillende manieren uiten. 

Donderdag 1 september 2022 werd het Symposium Talentontwikkeling 2022 gehouden in De Kubus. Hier gingen cultuurprofessionals en beleidsmedewerkers in gesprek over talentontwikkeling in Flevoland.

In het verslag werd Tobias Keijzer genoemd als jonge graffiti artiest die murals maakt en tevens werkt op canvas. Op het symposium waren een aantal van zijn canvassen te zien. Hij gaf aan dat hij zijn weg binnen de graffiti scene buiten Flevoland heeft gezocht. 

Ondertussen heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt en maakt Street Art op plaatsen waar het is toegestaan en in opdracht. Hierbij valt te denken aan slaapkamers, kantoorpanden en gevels. Tevens geeft hij workshops aan kinderen, volwassenen en ouderen. 

(Bronnen: NOS, Kunstlink Flevoland, Omroep Flevoland, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights