ALKMAAR – In de gemeente Alkmaar is een mijlpaal bereikt. TNO, Transdev en Connexxion hebben onderzoek gedaan om bussen van Connexxion op zonne-energie van Sportcomplex De Meent te laten rijden. Het project is gelukt, waardoor de cirkel van het opwekken en gebruiken van energie kort wordt gehouden. Deze manier van omgaan met energie is uniek in Alkmaar.
Openbaar vervoer
Het grootste deel van het busvervoer in en rond Alkmaar wordt verzorgd door vervoerder Connexxion. De vervoerder rijdt al een tijd met elektrische bussen en wil zo duurzaam mogelijke energie gebruiken. De zonne-energie van Sportcomplex De Meent voldoet zeker aan deze wens.
Het was nog een hele uitdaging, maar het is de vervoerder gelukt om overdag tussen de lijnritten door, momenten te vinden om de bussen te laden. De opgewekte energie van de zon kan dan direct worden gebruikt.
Sportcomplex De Meent is druk bezig met haar verduurzaming. Onder meer zijn met de bijdrage vanuit POCITYF twee carports overdekt met zo’n 918 extra zonnepanelen. Hierdoor liggen er op en rondom het sportcomplex 2.650 zonnepanelen. Het Sportcomplex wil de duurzaam opgewekte energie delen. In vervoerder Connexxion is een partner gevonden om dit waar te kunnen maken.
Project POCITYF
Verschillende organisaties in en rond Alkmaar kregen in 2019 een grote Europese subsidie via project POCITYF. Gemeente Alkmaar en Connexxion hoorden bij deze organisatie. POCITYF wil laten zien hoe historische steden energiepositief kunnen worden. Dit houdt onder meer in dat een gemeente meer energie levert, dan dat zij verbruikt.
Connexxion, Sportcomplex De Meent en de gemeente Alkmaar zijn blij met de samenwerking. De partners hopen dat meer bedrijven hun voorbeeld willen volgen, zodat Alkmaar energie-positie kan worden. De unieke verduurzaming van De Meent werd op woensdag 21 juni afgerond.
POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie (Horizon 2020) om historische steden zoals Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken. Samen met Évora (in Portugal) is Alkmaar een ‘vuurtoren stad’ ofwel een voorbeeldstad.
De 2 voorbeeldsteden passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar dan andere historische steden in Europa weer van kunnen leren. Die steden passen die duurzame oplossingen vervolgens ook toe.
De andere deelnemende steden zijn Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Ujpest (Hongarije).
De naam POCITYF komt in feite van energie positieve gebieden. Dit houdt in, dat een gebied of gebouw dat meer duurzame energie produceert dan dat ze zelf gebruikt, de overtollige energie afgeeft aan omliggende gebouwen. De gemeente Alkmaar ontwikkelt duurzame technologieën in Boekelermeer en Westrand, Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. In een latere fase zullen de duurzame ontwikkelingen in andere Alkmaarse gebieden worden gebruikt, zoals het Alkmaars Kanaal.
(Bron: Gemeente Alkmaar)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek
© Khamakar News Agency / 22.08.2023