KAMPEN – De gemeente Kampen heeft de Peukenbrigade® Kampen de opdracht gegeven om in de zomermaanden de strijd aan te gaan met de peuken in het centrum van de stad. De Peukenbrigade® Kampen – uitgerust met hun bakfiets – gaan in gesprek met (rokende) bezoekers en de ondernemers. Daarvoor zal de brigade een aantal keren aanwezig zijn in de binnenstad, op verschillende dagen en tijdstippen. 

Peuken worden weggegooid
De Peukenbrigade® Kampen was op 21 juli voor het eerst in de binnenstad aanwezig. Hierbij werden bewoners en ondernemers aangesproken op het achteloos weggooien van peuken en de schoonmaakwerkzaamheden die nodig zijn om al die peuken weer op te ruimen. 
In de Oudestraat en bij de Plantage zijn speciale peukenpalen – de zogenaamde ballot bins – geplaatst. Tevens heeft de Peukenbrigade® Kampen een speciale stofzuiger waarmee ze peuken kunnen verwijderen op moeilijk bereikbare plaatsen.  

De Peukenbrigade® Kampen is ingeschakeld door de gemeente Kampen om door het centrum te gaan en rokers bewust te maken van de vervolgschade van een achtergebleven peuk. Het schijnt dat er per strekkende meter minstens 1 peuk op de grond te vinden is. Een peuk op de grond is minder onschuldig dan het misschien lijkt.

Zo is het filter van de sigaret gemaakt van kunststof en niet biologisch afbreekbaar. Na het roken blijven veel schadelijke stoffen achter in het filter. Deze schadelijke stoffen (onder meer zware metalen en nicotine) kunnen weglekken en op die manier in het milieu terechtkomen. Plastics uit de filters zijn schadelijk voor het milieu en voor de dieren en natuur. Met andere woorden: het is van groot belang om de peuken in de afvalbakken te doen.  

De Ballot Bin 
De Ballot Bin is een asbak die aanpasbaar is aan de mogelijkheden van de straat. In het buitenland – met name in het Verenigd Koninkrijk – is bewezen dat door deze aanpasbare asbak het afval van peuken met ruim 70 procent zou verminderen. De Ballot Bin kan als een soort stembus met vragen worden geplaatst in het straatbeeld. De stembus toont een vraag met 2 antwoorden. 

De rokers kunnen hun stem uitbrengen door de sigarettenpeuk in de gleuf onder hun favoriete antwoord weg te gooien. Met dit systeem stapelt het peukenafval zich af achter heldere glazen voorkant. Hierdoor kan men zien welk antwoord het populairst is. Daarnaast kunnen steeds weer nieuwe vragen worden gesteld door het aanpassen van de teksten. 
Door het gebruik van de teksten worden de rokers gestimuleerd om hun peuken op de juiste manier weg te gooien. De teksten kunnen grappig, actueel of provocerend zijn.     

Volgens studies zouden andere manieren om peuken netjes weg te gooien, minder goed te werken. Door het gebruik van de ‘stembussen’ maken rokers sneller gebruik van dit soort afvalbakken. Mede gezien doordat men op deze manier gebruikmaakt van het uitbrengen van hun stem. 

(Bronnen: Gemeente Kampen, RTV Oost, Ballot Bin) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.07.2023

Ook te lezen op kampen.nieuws.nl

2 gedachte over “Peukenbrigade® Kampen gaat de binnenstad Kampen af ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights