Ook dit jaar zal het Grachtenfestival weer te beluisteren zijn in het Nationaal Park Nieuw Land in Lelystad. Dit is voor de tweede maal en zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 19 augustus, met optredens om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. De optredens zijn op 3 locaties die op loopafstand met elkaar verbonden zijn. De concerten zijn gratis.   

Grachtenfestival in buitengebied Lelystad 
Voor de tweede maal zal het Grachtenfestival worden gehouden in het buitengebied van Lelystad en wel in de Hollandse Hout. Het Grachtenfestival is een Amsterdams muziekfestival en voor de tweede maal is het gebied van Lelystad één van de buitenlocaties. 

Tijdens de optredens van 19 augustus in Lelystad zullen de volgende groepen acte de présence geven: Lunette Saxophone Quartet, viool- en jazzgitaarduo Valentine Blangé en Cem Karayalçin en het slagwerkensemble Suol Percussion. 

Lunette Saxophone Quartet
De 4 dames van het Lunette Saxophone Quartet zijn – volgens hun eigen woorden – te beschrijven met de 3 woorden: uitbundig, ongeremd en vol beweging. Het Quartet is in Zwolle op het ArtEZ Conservatorium in 2016 tot stand gekomen. 

Steeds zijn ze op zoek naar nieuwe mogelijkheden en tevens kansen om zichzelf te kunnen presenteren aan het publiek. Daarom zijn ze op zoek naar innovatie en nieuwe openingen en werken aan het samen laten smelten van kunstvormen. Te horen zijn onder meer werken van Albeniz, Bozza en Elgar. 

Valentine Blangé en Cem Karayalçin 
De twee musici leerden elkaar kennen op het conservatorium van Amsterdam. Hier studeert Valentine Blangé klassiek viool en Cem Karayalçin de jazzgitaar. De bijzondere samenwerking leidde tot de eerste prijs op het Nederlands Vioolconcours (2022, in de categorie ‘Jonge Makers’). 

Door de samenwerking zijn twee muzikale werelden samengesmolten tot nieuwe klanken. Hieruit komen spannende improvisaties, originele composities en eigenzinnige arrangementen van klassieke muziek en jazz. Naast als duoformatie spelen ze ook nog in de vierkoppige crossover-band ‘Brewed’. 

Suol Percussion
Dit is een vernieuwend en eigentijds slagwerkensemble, bestaande uit jonge en gedreven musici. Door haar muziek laat Suol Percussion de luisteraar kennis maken met de veelzijdigheid van het slagwerk en haar repertoire.  

Hiervoor worden unieke concerten en projecten gecreëerd. Het ensemble heeft een grote diversiteit aan genres en stijlen. Deze gaan van klassiek tot modern. Hierdoor kan Suol Percussion zorgen voor onvergetelijke muziekuitvoeringen. Dit kan gebeuren in grote theaterzalen, maar ook op festivals en zelfs tijdens huiskamerconcerten.

(Bronnen: Grachtenfestival, Nationaal Park Nieuw Land, Radio Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights