Maart 2023 gaf Ab Strijker, boominspecteur van de Bomenstichting, aan dat de Boomfeestdag van 1990 een groot feest moet zijn geweest. Toen hebben schoolkinderen uit de Zuiderzeewijk honderden kleine beukenbomen geplant. Bomen moeten om de zoveel tijd gesnoeid worden en dat gebeurde in maart in het Beukenbos. Zo kunnen de bomen weer jaren mee.   

Bijzondere bomen in Lelystad
Samen met Peter Kouwenhoven heeft Ab Strijker gewerkt aan het boekje ‘Bijzondere bomen in Lelystad’. Op 9 augustus 2020 schreef de heer Strijker een column voor de krant FlevoPost over een speciale boom in het Zilverpark. 

De naam Zilverpark is afkomstig van de toenmalige koningin Beatrix, die op 22 september 1992 het startsein gaf tot de aanleg van het park. Dit was in verband met het 25 jarig bestaan van Lelystad. Het park ligt tussen het centrum en het ziekenhuis St Jansdal. 

Eerste bewoners in de wijk 
In 1967 kwamen de eerste bewoners wonen in de Zuiderzeewijk en wel rond het Lelycentre dat in aanbouw was. Het waren pioniers die er kwamen wonen en daarom moest er een herdenkingsteken komen. Iets waar men later aan kon terugdenken. 

Na heel lang veel gedachtewerk, werd het herdenkingsteken een boom en wel een heel speciale boom. Bij de boom kwam ook een bordje. Het was de zogenoemde Japanse notenboom – officiële naam Ginkgo biloba – ofwel de eendenpootboom. 

Ginkgo biloba
In Utrecht stond – mogelijk nog steeds – de oudste Ginkgo van Nederland, zo’n 300 jaar oud. Het leek dat de boom in Japan was uitgestorven, maar men heeft eeuwen geleden weer wat gevonden en is daarmee gaan kweken. Zodoende kwam de boom weer bij Japanse tempels te staan. 

Daarom heet de boom ook wel ‘Tempelboom’. In de oude universiteitstuin van Harderwijk (ook 300 jaar oud) blijkt ook een oude Ginkgo te staan. De verhalen geven aan dat Linnaeus deze boom heeft geplant. In ieder geval heeft hij veel dieren en planten een naam gegeven.   

Gesneuvelde bomen 
In de Atolwijk heeft een vleugelnoot gestaan, vlak bij Atolplaza. Echter de prachtige boom heeft de zomerstorm van 5 juli niet overleefd. Ab Strijker heeft aan FlevoPost gemeld, dat deze boom de derde boom was uit het boek ‘Bijzondere Bomen in Lelystad’ die is verdwenen. 

Het begon met de Klasemaboom – de oudste boom van Lelystad – die in januari 2022 is omgewaaid. De boom is 72 jaar geworden, maar was al ziek. De boom had watermerkziekte, waardoor de vaten verstopt raken en de boom langzaam afsterft. Gelukkig zijn er 3 stekken in het Bultpark geplant, die nu aan het opgroeien zijn. 

De volgende boom was een paardenkastanje die in de buurt van Agorahof stond. Het Agorahof moest eind 2022 opgeknapt worden, waardoor de boom moest vertrekken. Op dit moment staat de paardenkastanje verdwaald en eenzaam in de Kempenaar. 

(Bronnen: FlevoPost, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights