ALMERE –  De actievoerders van Extinction Rebellion Almere hebben op zaterdagmiddag 8 juli een demonstratie gehouden voor het gebouw van het ING-kantoor in Almere Stad aan de Koopmanstraat. De leden hebben de zogenoemde ‘vuile was’ buiten gehangen. 

Ludieke actie 
Middels deze ludieke actie hebben de actievoerders geëist dat de ING-bank gaat stoppen met het financieren van de fossiele industrie. De ludieke actie was een onderdeel van de ‘HETE ING ZOMERTOER’ landelijke actie van Extinction Rebellion. Volgens de organisatie is dit een reeks van acties op zaterdag bij ING-kantoren in het hele land. Hierbij gaat het om acties drie maanden lang bij lokale bankfilialen. 

Ook in oktober 2022 heeft Extinction Rebellion op zaterdagmiddag kort gedemonstreerd bij het ING-kantoor in Almere Stad. De actie begon om 5 minuten voor 12, waarbij actievoerders teksten op de stoep spoten, banners uitvouwden en flyers uitdeelden. Met deze actie wilden de actievoerders bereiken dat ING stopt met het misleiden van klanten en samenleving. Er zou volgens de leden zo’n 9 miljard euro per jaar in de fossiele industrie worden gestoken. 

Deze keer gaven de demonstranten aan dat de bank bijdraagt aan het steeds warmer worden van de aarde. Daarom zullen de actievoerders het voor de bank zelf extra heet maken. Extinction Rebellion wil dat ING het onaangenaam warm krijgt, precies zoals de planeet, de oceanen en de bossen. 

Dit jaar op 21 juni – de eerste dag van de zomer – heeft Extinction Rebellion de ‘HETE ING ZOMERTOER’  openbaar gemaakt, die zal duren tot 21 september. De actiegroep heeft gemeld dat de bank – ondanks protesten en een escalerende klimaatcrisis en de crisis in biodiversiteit op grote schaal – de fossiele industrie blijft financieren (zo’n 9 miljard euro op jaarbasis). 

Ondertussen hebben al meer dan 100 rebellen zich gemeld voor de ‘HETE ING ZOMERTOER’. Hierdoor zal er elke zaterdag in één of meerdere steden in Nederland een actie worden georganiseerd bij of zelfs in een ING-filiaal. Vooraf worden de locatie en de actie niet bekendgemaakt. ING moet gaan begrijpen dat er mensen sterven door de opwarming van de aarde. Tot het moment dat de bank stopt met het financieren van de klimaatcrisis, zal er mogelijk ergens een actie kunnen zijn en zal Extinction Rebellion terug komen.   

Afgelopen zaterdag hebben de rebellen de ‘vuile was’ van ING op een paar plaatsen opgehangen. Tijdens de demonstratie / manifestatie liep een rebel in een oranje leeuwenpak rond. Tevens werden flyers – met tekst en uitleg over de actie – uitgedeeld aan het publiek. De actievoerders hebben aan het publiek meegedeeld dat de bank verantwoordelijk is voor 4 miljoen keer meer CO2-uitstoot dan de gemiddelde mens. 

In Nederland is ING dé bank die het meeste geld verstrekt aan industrieën en bedrijven die fossiele brandstoffen winnen. De CEO van de ING Groep N.V., Steven van Rijswijk, heeft in het AD laten weten dat de bank luistert naar de kritiek van klimaat- en milieuorganisaties, maar dat hij meer tijd nodig heeft om iets te kunnen bereiken. 

(Bronnen: Extinction Rebellion (YouTube, Facebook, Twitter) Omroep Flevoland, Omroep Almere, Krapuul)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.07.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights