DIRKSLAND – Tot zo’n jaar geleden gingen alle afspraken van Het Van Weel – Bethesda Ziekenhuis per brief en alle patiëntenfolders werden nog gedrukt / geprint en meegegeven na een bezoek of per post verstuurd. Maar daar komt nu een eind aan, vanaf 1 juli heeft het ziekenhuis grote stappen gezet in het digitaal communiceren met de patiënt.  

Diaconaal ziekenhuis 
Vanaf 1926 werd er al gesproken over de bouw van een diaconaal ziekenhuis voor de eilanden. Maar het is lang bij praten gebleven, zonder dat er echt gebouwd werd. In 1930 werd eindelijk een vereniging met bestuur opgericht en een bestuur benoemd. Dit gebeurde toen nog in Middelharnis. Echter de vereniging ging naar Dirksland omdat besloten was om daar het diaconale ziekenhuis Bethesda te gaan bouwen.  
In 1928 werd bekend dat Paulina Maria van Weel 1 miljoen gulden had geschonken voor de burgerlijke en kerkelijke gemeente. Hiervan was 150.000 gulden bedoeld voor de bouw van een ziekenhuis. Hiervoor werd het Van Weel-bestuur opgericht, wat naast het Bethesda-bestuur ontstond. Vanaf 28 februari 1930 gingen de beide besturen in overleg om te komen tot een groot ziekenhuis.  

Zo kwam het dat op 27 juli 1932 de eerste steen van het Van Weel-ziekenhuis werd gelegd en 50 meter verderop de eerste steen van het Hervormd Ziekenhuis Bethesda. De officiële opening van het Van Weel-ziekenhuis was op 9 maart 1934 en van het Ziekenhuis Bethesda op 12 maart 1934. Een Zweedse organisatie heeft een flink bedrag gedoneerd voor een kinderafdeling, de zogenaamde Zweedse vleugel. De fusie van de ziekenhuizen kwam op 27 december 1965 tot stand. Ondertussen is Het Van Weel – Bethesda Ziekenhuis onderdeel van Curamare geworden. 

Digitale communicatie 
Binnen het ziekenhuis is vanaf 1 juli een aantal specialismen gestart met het volledig digitaal communiceren met de patiënten. Dit zal verder uitgerold worden over de andere poli’s. Zo worden al afspraakbevestigingen per mail verstuurd, patiëntenfolders digitaal gedeeld en vragenlijst digitaal beschikbaar gesteld. 
Middels de digitalisering kan het ziekenhuis ook steeds meer mogelijkheden voor de communicatie aanbieden, zoals informatie delen middels een video. Volgens het ziekenhuis is de communicatie eenduidig, veilig en direct en verloopt via mail, de gratis BeterDichtbij-app en het patiëntenportaal Mijn Van Weel – Bethesda. 

Gloednieuwe robotstraat
Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van Het Van Weel – Bethesda Ziekenhuis is het afgelopen jaar compleet verbouwd, mede om er een hightech robotstraat te kunnen plaatsen. Na de ingebruikname van het nieuwe lab met de nieuwste en modernste apparatuur en technieken kan het ziekenhuis nog betere kwaliteit leveren. 
Het KCL onderzoekt bloed- en urinemonsters met verschillende technieken. Door de hoeveelheid monsters en testen was er behoefte aan nieuwe apparatuur en meer ruimte. In 2021 werd begonnen met de planning van de verbouwing, die in juni 2022 van start ging. Maar ondertussen ging het labwerk gewoon door, zelfs 24/7. 

Alles in het lab is vernieuwd, van plafond tot elektra, de indeling en zelfs het klimaatsysteem. Daarbij kreeg men er ook nog vierkante meters ruimte bij, wat een praktische indeling tot gevolg had. Daarna kwam eind 2022 een hightech robotstraat, waar zo’n 10 nieuwe apparaten aan gekoppeld zijn. De monsters worden volledig automatisch vervoerd naar de juiste analyzer. Al met al wordt de kwaliteit verbeterd, maar zijn de resultaten ook sneller bekend. 

(Bronnen: FlakkeeNieuws Goeree-Overflakkee, CuraMare, Van Weel-Bethesda Ziekenhuis) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.07.2023

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights