OPINIE – Men zou bijna denken dat de media het begint te begrijpen. Twee dagen hebben de media als NOS, RTL Nieuws en Nieuwsuur een kort berichtje over de aanval op Jenin gebracht. Wel als tussenbericht, maar toch. Nu nog de terminologie juist krijgen en wat meer naar Arabische zenders luisteren en wat minder naar westerse zenders en de eerder genoemde media kunnen de Gouden Griffel of een andere prijs krijgen. 

De juiste terminologie 
Het bezettingsleger is dé terrorist, de illegale paramilitaire kolonisten zijn de militanten. Daarentegen zijn de Palestijnen die hun land – het beetje wat nog niet ingepikt en gestolen is – verdedigen, de verzetshelden. Die horen in dezelfde categorie thuis als de Nederlandse verzetsstrijders die vochten tegen de Duitse bezetter. 

Maar dit soort zaken wil er maar niet in, niet bij de (rechtse) politiek en niet bij de media. Dagenlang komen er berichten vanuit en over het gebied. Een paar voorbeelden om te noemen, speciaal voor de westerse media om die ook eens te bekijken. 

Jewish Voice for Peace
Zo schreef Stephanie Fox van Jewish Voice for Peace op maandag 3 juli over haar verdriet en woede over de dodelijke aanval door het Israëlische leger op de Palestijnse stad. Deze dodelijke aanval bleef maar escaleren.  
Zo’n 1.000 Israëlische troepen zijn maandagochtend Jenin, inclusief het overvolle vluchtelingenkamp Jenin, binnengevallen in een meedogenloze en brede militaire invasie. Er werd gerapporteerd dat er ten minste 10 Palestijnen zijn gedood, waaronder kinderen. 
De soldaten van de militaire invasie sneden water en elektriciteit af in Jenin, blokkeerden ambulances om gewonde Palestijnen te bereiken, vielen journalisten aan, maakten huizen en wegen met de grond gelijk. Zelfs werd het Jenin Freedom Theatre aangevallen, waar juist Palestijnse families hun toevlucht hadden gezocht. 
Ondertussen had de oorlogspremier gemeld dat de troepen in de stad zouden blijven en dat de invasie zou voortduren ‘zolang als het nodig zou zijn’. 

Medical Aid for Palestinians
Aseel Baidoun van MAP (Medical Aid for Palestinians) kwam ook op 3 juli met een melding over de aanval op Jenin. Gemeld werd over het gruwelijke nieuws dat de Israëlische troepen Palestijnen doden en verwondden en gezondheidswerkers hinderden. Het lijkt steeds meer een routine gebeurtenis te worden. Mensen denken steeds vaker aan de Tweede Intifada. 
Maandag zouden er minstens 8 Palestijnen zijn gedood en 50 gewond in Jenin, tijdens luchtaanvallen met drones en een grootschalige grondinvasie. 
Een gemeenschapstheater werd getroffen tijdens een luchtaanval, waarbij een kind gewond raakte door granaatscherven. Ambulances en paramedici lagen onder vuur en mochten de gewonden niet behandelen. Tot op dit moment zijn door het bezettingsleger en illegale kolonisten dit jaar 153 Palestijnen op de West Bank gedood. Het jaar 2023 heeft nu al 2022 overtroffen als het dodelijkste jaar voor Palestijnen op de West Bank sinds 2005.   

Samidoun Network 
Ook het Network Samidoun (Palestinian Prisoner Solidarity Network) gaf ook een melding af.  Gemeld werd dat in de vroege ochtenduren op maandag 3 juli zionistische troepen de stad en het vluchtelingenkamp van Jenin binnen zijn gevallen en hebben aangevallen met een massale militaire aanwezigheid van 1.000 soldaten. Tevens werden de soldaten gesteund door tenminste 150 gepantserde Caterpillar bulldozers, gewapende drones, gepantserde voertuigen en militaire luchtuitrusting. 
Volgens Samidoun Network zou het doel van de aanvallen gericht zijn geweest op het groeiend Palestijns verzet met diepe wortels in Jenin. Dit verzet heeft een nieuwe realiteit gecreëerd op de noordelijke West Bank van bezet Palestina, dat niet langer onder controle staat van de zionistische bezetting of de gevolmachtigde Palestijnse Autoriteit. 

De aanval op Jenin had op dat moment het leven geëist van 11 Palestijnse martelaren. Daarnaast zou volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Jenin ten minste 100 Palestijnen gewond zijn geraakt. De bulldozers van de bezetters hebben diepe geulen in de straten van Jenin gemaakt, waarbij voertuigen en eigendommen zijn vernield. Daarnaast zijn meer dan 500 Palestijnse families – die al vluchtelingen waren – met geweld uit hun huizen verdreven. De bezettingstroepen hebben Palestijnse ambulances geblokkeerd om de gewonden te bereiken in dezelfde tijd dat drones huizen, moskeeën en het Jenin Freedom Theatre werden aangevallen.  

Daarnaast zijn dezelfde berichten te vinden op andere sites, zoals Mondoweiss, Al Shabaka. Het is een onbeschofte, inhumane aanval op Jenin geweest, de stad Jenin maar ook op het vluchtelingenkamp Jenin. Palestijnen zijn nergens meer veilig. 

(Bronnen: Jewish Voice for Peace, MAP, Samidoun, Mondoweiss, Al Shabaka, IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights