Initiatiefnemers van een kleinschalig alternatief voor Porteum hebben de school aangemeld bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). De school heeft de naam Majoor Bosshardt Lyceum (MBL) meegekregen en moet een nieuwe school worden voor voortgezet onderwijs voor mavo, havo en vwo in Lelystad. Door het aanmelden is het plan in een nieuwe fase terechtgekomen. 

Majoor Bosshardt
Alida Margaretha Bosshardt wordt op 8 juni 1913 in Utrecht geboren als dochter van een rooms-katholieke vader en een reformatorische moeder. Ze werd beïnvloed door de boodschap van een heilsoldaat en wordt op 19 juni 1932 heilsoldaat. 

Majoor Bosshardt deed veel goodwillwerk in de oude binnenstad. Doordat ze wandelingen maakte door de hoofdstad, maakte ze kennis met de armoede en ellende in bepaalde delen van de stad. Ze was gelukkig dat ze wat kon doen voor die mensen die het hardst nodig hadden. 

Initiatief in Lelystad 
De personen die met het initiatief voor de school aan de slag zijn gegaan, zijn mensen uit de praktijk, uit het onderwijs. Mensen die werkzaam zijn of zijn geweest op diverse scholen in het midden en het noorden van Nederland. 

Het zijn mensen van buiten Lelystad, die in de stad de school willen starten, die een tegenhanger moet gaan worden van Porteum. Hiermee wordt bedoeld, een kleinschalige school op een groene ‘beschermde’ plek. 

Het blijkt dat veel leerlingen die mogelijk naar deze school zouden kunnen gaan, momenteel naar school gaan in Dronten of in Harderwijk. Dit komt doordat er geen alternatief is in Lelystad. En dat vinden de initiatiefnemers jammer.

Steun nodig om akkoord te krijgen
Volgens de initiatiefnemers zal het Majoor Bosshardt Lyceum een school worden voor alle geloven. Dat betekent niet alleen dat het een christelijke school gaat worden. Het gaat nu om de volgende stap en dat betekent dat er genoeg steunbetuigingen binnen komen.   

Er wordt ook gevraagd aan ouders om deze steunbetuiging op de site van DUO in te vullen. Daarbij gaat het wel om ouders waarvan de kinderen vanaf 1 november 2023 10, 11 of 12 jaar zijn.  

Men heeft de tijd tot oktober om genoeg steunbetuigingen binnen te halen. Volgens de gegevens zijn er ruim 700 nodig. De initiatiefnemers zijn ook via scholen, verenigingen en het eigen netwerk bezig om die steunbetuigingen binnen te halen. 

Op het moment dat er genoeg steunbetuigingen zijn, kan men weer verder met het plan. Men heeft ondertussen met de gemeente gesproken, die positief tegenover het plan staat. Over een aantal weken zal men wederom met de gemeente het gesprek aangaan.  

(Bronnen: DUO, FlevoPost, Leger des Heils, De Stentor, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights