Tzorg draagt per 1 september de huishoudelijke ondersteuning in Lelystad over aan Woonzorg Flevoland. Hierbij gaat het dan om de zorg die verleend wordt via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Alle 20 medewerkers en ruim 100 cliënten van Tzorg zullen overgaan naar Woonzorg Flevoland. Dit zal geruisloos gaan en zorgt ervoor dat de zorg voor de cliënten gewoon doorloopt. 

Verliesgevende dienstverlening
Volgens Tzorg en de media zou de dienstverlening al tijden verliesgevend zijn. Tzorg heeft de afgelopen jaren – overigens tevergeefs – meerdere pogingen gedaan om tot een reëel tarief te komen.  

Echter doordat in de toekomst verhoging komt in de CAO, door de uitgangspunten van de gemeente en door gebrek aan perspectief heeft de organisatie doen besluiten de dienstverlening in de gemeente Lelystad te stoppen.

Tzorg meldt dat de zorg in Nederland onder grote druk staat. Door de voorlopig nog blijvende personeelstekorten, uitdagingen ten aanzien van betaalbaarheid, noodzaak tot innovaties en efficiënte dienstverlening, zou het perspectief van een verliesgevende dienstverlening niet acceptabel zijn. 

In principe zou dit een stap terug zijn voor de organisatie. Dit in plaats van dat ze daadwerkelijk bijdragen aan betaalbare en duurzame zorg aan zouden bieden. Volgens de directeur past dit niet bij de ambitie en visie op de zorg thuis.   

Overname door Woonzorg Flevoland 
Woonzorg Flevoland zal vanaf 1 september alle cliënten en medewerkers van Tzorg in Lelystad overnemen. In Lelystad is het aantal cliënten van Woonzorg Flevoland groter dan van Tzorg. Woonzorg biedt naast huishoudelijke ondersteuning, andere zorg. 

Ook Woonzorg Flevoland maakt zich zorgen over de financiële perspectieven en de ontwikkeling. Daarom zal ze het gesprek met de gemeente over de tarieven voor huishoudelijke ondersteuning moeten blijven voeren. 

Alleen de positie van Woonzorg Flevoland in Lelystad is anders. Tevens wordt door de overname de positie versterkt als complete zorg- en welzijnsaanbieder in Lelystad. Daarnaast kan de organisatie de (nieuwe) medewerkers meer kansen bieden en tevens een mooi loopbaanperspectief. 

Eerder – zo’n 2 jaar geleden – wilde de gemeente Lelystad de vergoeding voor de huishoudelijke hulp via de Wmo met zo’n 15 procent verlagen. Hiertegen hebben de aanbieders geageerd. Daardoor heeft de gemeenteraad tegen de beoogde bezuiniging gestemd.  

(Bronnen: Tzorg, Woonzorg Flevoland, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights