Vanaf 1 juli 2023 betalen inwoners extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic erin. Dit geldt alleen voor eten dat wordt afgehaald of bezorgd. Bijvoorbeeld een ijsje, salade, koffie of patatje voor onderweg. Het is ook toegestaan om een (eigen) herbruikbaar bakje of -bekertje te gebruiken. Ook Lelystadse ondernemers voeren deze maatregelen in.
Verbod op gratis verpakkingen en bekers
In Nederland worden jaarlijks ruim 7 miljard plastic wegwerpdrinkbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik weggegooid. Deze gaan met het restafval de verbrandingsoven in. Dit zorgt voor CO2-uitstoot en zwerfafval. Waardevolle grondstoffen gaan verloren. Lelystad wil grondstoffen juist beter benutten en toewerken naar een stad waarin gebruikte en bestaande grondstoffen optimaal worden hergebruikt.
In 2026 worden 10% en in 2030 40% minder primaire grondstoffen gebruikt. Dat zijn materialen die vaak uit de natuur worden gehaald, om voor het eerst te gebruiken. De nieuwe regels vanuit de Rijksoverheid passen goed aan bij de ambities van Lelystad. Ze verkleinen de afvalberg en maken van hergebruik de norm.
Minder wegwerpproducten, minder zwerfafval
Alle verpakkingen die kunststof bevatten en gemaakt zijn voor eenmalig gebruik, vallen onder de regeling. Het maakt niet uit hoeveel kunststof er in de verpakking zit. Verpakkingen gemaakt van bamboe- of maisvezels waaraan kunststoffen zijn toegevoegd, vallen ook onder de regeling.
Deze producten worden niet verboden , maar het gratis aanbieden van de producten mag niet meer. Het is niet voor het eerst dat de overheid dit soort regels invoert. Sinds 2016 moet namelijk iedereen betalen voor plastic tasjes in de winkels. Dit zorgde in 3 jaar tijd al voor 60% minder plastic tassen in het zwerfafval.
Goed voorbereid op weg
Haalt men straks een kop thee in een wegwerpverpakking? Dan staan de kosten voor de wegwerpverpakking apart op de kassabon. Om kosten én plastic te besparen kan men de eigen verpakking meenemen. Men kan ook een herbruikbare variant van de ondernemer zelf gebruiken, als deze dit aanbiedt.
Hulp voor ondernemers
Ben je ondernemer en wil je controleren of je aan de nieuwe regels voldoet? Op www.minderwegwerpplastic.nl leest men welke regels voor de onderneming gelden. Hier vindt men alle feiten op een rij en voorbeelden van andere ondernemers. Vanuit de gemeente is er ook hulp beschikbaar voor ondernemers die evenementen organiseren.
Sinds 2022 worden ondernemers de mogelijkheid geboden om via het bedrijf Dutch Cups 10.000 herbruikbare wasbare bekers tegen gereduceerd tarief te huren.
Ook is er tot 2023 een subsidie beschikbaar van maximaal €10.000 per jaar voor de huur van herbruikbare wasbare bekers (bij eenmalige evenementen) of de aanschaf van herbruikbare wasbare bekers als het gaat om meerjarige evenementen die in Lelystad plaatsvinden. Om gebruik te maken van de subsidie moet er wel statiegeld geheven worden op de bekers.
Regeling vanaf 1 januari 2024 uitgebreid
De regels gelden nu alleen voor eten dat men afhaalt of laat bezorgen. Vanaf 1 januari 2024 mogen organisaties ook geen gratis wegwerpverpakkingen meer gebruiken voor eten en drinken dat ter plekke gegeten of gedronken wordt. Bijvoorbeeld in de lobby, bij een (bedrijfs)restaurant, in de koffiehoek of bij een kinderboerderij. Gemeente Lelystad voert dit per 1 januari ook in voor de koffieautomaten en het bedrijfsrestaurant in het stadhuis. Dan zijn er geen wegwerpbekers meer beschikbaar.
(Bron: Gemeente Lelystad)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek
© Khamakar News Agency / 30.06.2023