Traditioneel wordt op de 3e zondag in juni het jaarlijkse evenement de Nationale Oldtimerdag in Lelystad gehouden. Dit jaar zal het op zondag 18 juni worden georganiseerd. Hierbij zullen aan de Bataviaboulevard ruim 400 automobielen klaar worden gezet. De auto’s worden door een jury bekeken op staat van originaliteit. 

Oldtimermeeting
De 400 auto’s worden geplaatst op een opstellocatie aan de Bataviaboulevard. Ruim 400 historische en klassieke automobielen komen uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Voor een evenement dat de grootste eendaagse oldtimermeeting is in de Benelux. 

Na de jurering zullen de oldtimers van start gaan voor een toertocht van zo’n 60 km. Voor de meeting zijn de deelnemers te gast en daarom worden geen inschrijfkosten in rekening gebracht. Tevens is de Nationale Oldtimerdag voor bezoekers gratis.   

Historische en klassieke auto’s 
Elke editie brengt weer bijzondere automobielen uit vervlogen tijden naar Lelystad. Daarnaast zijn er terugkerende presentaties, zoals de ‘Belle Epoque’ (1880 – 1920), ‘The Roaring Twenties’ (1920 – 1930) , ‘Fire Fighters’ en Classic Super Cars. 

Daarnaast zijn er exposities met een terugblik op 75 jaar Ferrari (15e lustrum), 100 jaar Rolls Royce 20 en het 14e lustrum van Chevrolet Corvette. Dit is het enige evenement in Nederland dat extra aandacht schenkt aan de beginperiode van de indrukwekkende automobielgeschiedenis. 

De presentatie van 100 jaar Rolls Royce Model 20 is een jubileum presentatie (20e lustrum).  De 3 lustrumvieringen zijn herinneringen aan opmerkelijke stappen in het verhaal van het rijdend erfgoed. Ze zullen op een brede belangstelling mogen rekenen. 

Toertocht 
De toertocht van de oldtimers zal vanaf 11.30 uur starten op de Bataviaboulevard. Dit zal gebeuren na de officiële opening door waarnemend burgemeester Ineke Bakker. De route van 60 kilometer zal starten op de Lelybaan en om via vele straten, wegen en dreven weer te finishen op de Lelybaan. 

In heel Lelystad kan het publiek de historische auto’s bewonderen. Na de toertocht zal de officiële prijsuitreiking plaatsvinden. Daarbij wordt bekendgemaakt wie de ‘Prix d’Elegance’ mee naar huis mag nemen. Tevens welke auto de eretitel ‘Best of the Show 2023’ in ontvangst mag nemen.

(Bronnen: Nationale Oldtimerdag Lelystad, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights