Het Flevoziekenhuis is ook al 1 van de 4 genomineerden voor de Stop Plastic Waste Speld 2023. Op 31 mei zal de 3e editie van het Stop Plastic Waste Event plaatsvinden. Deze wordt georganiseerd door de 3 Rotaryclubs in Almere en tijdens het evenement zal wethouder Maaike Veeningen de Stop Plastic Waste Speld uitreiken.   

Samenwerking met Seenons
Maart 2023 heeft het Flevoziekenhuis besloten samen te gaan werken met Seenons. Dit gebeurde na een kritische afvalanalyse. Seenons is de IT-oplossing voor bedrijven om een afvalvrije wereld te creëren. 

De ziekenhuiszorg draagt voor zo’n 7 procent bij aan de CO2-uitstoot in Nederland. Hierbij is de afvalverwerking een van de grootste boosdoeners. Seenons is voor het ziekenhuis de partner om te komen tot een efficiënte oplossing voor de reductie van restafval.   

Een wereld zonder afval 
In 2019 is het IT bedrijf Seenons opgericht met de missie om mensen bij elkaar te brengen voor een restafval vrije wereld. Hiervoor gebruikt het bedrijf IT en smart logistics om bedrijven bij elkaar te brengen. 

Te denken valt aan bedrijven als transport en logistiek partners, afvaldienstverleners, circulaire verwerkers en gemeenten. De partijen moeten bij elkaar worden gebracht om duurzame afvaloplossingen mogelijk te maken. 

Gedragsverandering 
Seenons werkt op adviesniveau om bij het ziekenhuis te kunnen leiden tot bewustwording en gedragsverandering van de ziekenhuismedewerkers. In de project-testperiode – die 6 weken heeft geduurd – kon men van een grote stroom restafval komen tot 5 aparte stromen. 

Dit gebeurde op verschillende afdelingen. De pilot liet zien dat er een reductie van 75 procent restafval optrad. De 2 partners hebben zich tot doel gesteld om vanuit alle 27 afvalstromen in het ziekenhuis de grondstoffen circulair te verwerken. De ontstane materialen krijgen zodoende een nieuw leven. 

Ruim 1 miljoen kilo medisch afval 
Volgens Seenons zou er in het algemeen vanuit de operatiekamers in ziekenhuizen al zo’n 1.3 miljoen kilo medisch afval komen. Dit is behoorlijk zonde, want in het afval zitten genoeg grondstoffen die te hergebruiken zijn. 

Plastic is één van de grootste afvalstromen. Sinds de samenwerking tussen het Flevoziekenhuis en Seenons gaat het plastic afval niet meer naar de verbrandingsovens. Volgens het IT-bedrijf worden jaarlijks 5 volle containers plastic van 20 m3 gerecycled. Tevens geeft Seenons aan dat middels haar app de aangemelde bedrijven in 1 klik kunnen regelen dat het afval op een efficiënte en duurzame  manier wordt opgehaald. 

(Bronnen: Nieuwsbrief Seenons, Persbericht Samenwerking Flevoziekenhuis – Seenons, Flevoziekenhuis Almere)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights